Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 102
 İndirme 30
Klasik Türk Şiirinde Onamatope(yansıma) Sanatı
2020
Dergi:  
Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature
Yazar:  
Özet:

Edebî eserler, ifade biçimi bakımından ikiye ayrılırlar: Nesir ve şiir (nazım). Klasik Türk edebiyatında genel kabule göre nesir; daha dağınık ve serbest bir ifade biçimine sahiptir.  Bu sebeple, klasik Türk edebiyatında nesir için kelimenin sözlük anlamını da içinde barındıran “saçılmış inci, dağınık halde bulunan inci” (Okumuş 2011: 88) gibi adlandırmalar yapılmıştır. Şiir ise belli bir ölçü ve düzen dâhilinde icra edilen bir tür olarak algılanmıştır. Daha sistemli ve mevzun bir ifade biçimine sahip olan şiir, bu sebeple klasik Türk şiirinde “ipliğe inci dizmek” tabiri ile kavramsallaşmıştır. Klasik Türk edebiyatında nesir ve şiir mukayese edildiğinde, ortak noktalarının sanat (inci) olarak telakki edilmeleri olduğu açıkça görülecektir. Şiir, seslerin, kelimelerin uyumlu bir şekilde düzenlenmesi sanatıdır. Şiir sanatının meydana getirilmesi safhasında; ahenk oluşturmak, duyguyu daha kuvvetli bir biçimde yansıtabilmek maksadıyla şairler, farklı arayışlara yönelmişlerdir: Asonans, aliterasyon, kelime ve ses tekrarları, paralellikler, vezin ve ritim; şairlerin şiirde ahengi tesis etmede yararlandıkları unsurlardır. Kuşkusuz, ahengi oluşturan bu unsurlardan ses değerinin anlamla ilişkilendirilebilenleri daha değerlidir. Bu çalışmamızda; şiirde anlamı ve duyguyu daha güçlü ifade edebilme imkânı sunan, kısaca “şiirde ses unsurunun anlamı pekiştirmesi” olarak niteleyebileceğimiz onamatope (yansıma)  sanatının kaynağını, klasik Türk şiirinde ne ölçüde ve ne şekilde yer aldığını ortaya koymaya çalışacağız. 

Anahtar Kelimeler:

Onamatope (yansima) Art In The Classical Turkish Republic
2020
Yazar:  
Özet:

They are divided into two forms of expression: Nessir and Poetry (Nazim). In the classical Turkish literature, the generation has a more distorted and free form of expression according to general acceptance.  Therefore, in the classical Turkish literature, the vocabulary of the word for the generation also contains the names such as "the fooled bear, the dispersed bear" (Read 2011: 88) Poetry is seen as a kind of form and a kind of form. The poem, which has a more systematic and present form of expression, has therefore been conceived in the classical Turkish poem with the character of "crowing the ink to the line". In classical Turkish literature, when generation and poetry are compared, it will be clear that their common points are interpreted as art (inci). Poetry is the art of harmoniously arranging voices and words. In the phase of the formation of poetry, in order to create harmony, to reflect the feeling in a stronger way, the poets have turned to different searches: Asonance, aliteration, word and sound repetitions, parallels, vein and rhythm; the elements that the poets are used to establish harmony in poetry. Of course, those elements that make harmony are more valuable than those that can be associated with the meaning of the sound value. In this work, we will try to reveal the source of the onamatope (reflecting) art that we can briefly describe as the “confirmation of the meaning of the sound element in the poem” which provides the possibility of expressing meaning and feeling stronger in the classical Turkish poem, how and how it is included.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature

Alan :   Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 568
Atıf : 876
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini