Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 57
 İndirme 36
Bâkî’nin Şiirlerinde Berâat-i İstihlâl Sanatı
2019
Dergi:  
Kesit Akademi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Klasik Türk edebiyatı, özellikle XVI. yüzyıldan sonra, anlamla birlikte söyleyiş ve estetiğin önemli olduğu hatta çoğunlukla söyleyişin anlamın önüne geçtiği bir edebi gelenek oluşturmuştur. XVI. yüzyıl klasik Türk edebiyatının önemli şairlerinden biri olan Bâkî de şiirlerinde ses, söyleyiş ve üslup özelliklerine fazlasıyla dikkat göstermiş bir şairdir. Bâkî’nin şiir üslubu çoğunlukla süslemeli ve estetik bir yapıya sahiptir. Ritim ve ahenk kullanımının çok başarılı olduğu şiirleri, Bâkî’nin bir ses ve söyleyiş şairi olduğunu ortaya koyar niteliktedir. Bâkî’nin şiirlerinde sıklıkla başvurduğu söyleyiş özelliklerinden biri de “berâat-i istihlâl” olarak bilinen şiire çarpıcı bir üslup ve dikkat çekici bir ifade ile başlama tekniğidir. Bu dikkatele incelenen Bâkî Dîvânı’nda yer alan incelemeye esas alınan şiirlerde, gelenekli Osmanlı şiirinin belagat unsurları ile şiir dilinin kendine has birtakım uygulamaları vasıtasıyla berâat-i istihlâl sanatına örnek oluşturabilecek girişlerle başladığı görülmektedir. Bâkî’nin şiirlerinin matla beyitlerinde berâat-i istihlâl sanatını oluşturmak için kullandığı yöntemler ise cümle başı edatları olarak adlandırabileceğimiz seslenme (nidâ) edatlarının kullanımı, seslerin ahenk oluşturacak şekilde seçilmesi yani aliterasyon (ünsüz tekrarı) ve asonans (ünlü tekrarı) uygulamaları, benzerlik ilişkisi içeren sözcüklerin seçimi (tenasüp, iham, leff ü neşr), soru sorma tekniği (istifhâm), yüklem içermeyen isim cümleleriyle oluşturulmuş söz dizimi uygulamalarıdır. Bu çalışmada, Bâkî’nin Türkçe Dîvânı’nda yer alan şiirlerinde berâat-i istihlâl sanatının nasıl ve hangi yöntemlerle kullanıldığı incelenecektir.

Anahtar Kelimeler:

Bâkî’ni̇n Si̇i̇rleri̇nde Berâat-i̇ İsti̇hlâl Sanati
2019
Yazar:  
Özet:

Classical Turkish literature, especially XVI. After a century, it has formed a literary tradition in which meaning and aesthetics are important, and even mostly meaning is above meaning. The XVI. Bâkî, one of the important poets of the classical Turkish literature of the century, is a poet who has paid too much attention to the sound, speech and style characteristics in his poems. The poetry style of Bâki is mostly decorative and has an aesthetic structure. The poems in which the use of rhythm and harmony is very successful show that Bâkî is a voice and speaking poet. One of the speaking characteristics that Bâkî frequently applies to in his poems is the beginnings of the poem known as "berâat-i istihlâl" with a spectacular style and a remarkable expression. In the poems based on the study in this carefully studied Bâkî Dîvânı, it appears that the traditional Ottoman poetry begins with entries that can be an example of the art by means of a series of practices of poetry. In the words of the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him), the words of the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him), the words of the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him), the words of the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him), the words of the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him), the words of the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him), the words of the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him), the words of the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) and the words of the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him). In this study, we will explore how and with what methods the art of Berâat-i istihlâl is used in the poems of Bakî in the Turkish Divan.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Kesit Akademi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.037
Atıf : 1.543
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini