User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 23
 Downloands 6
 Audio Listening 1
Görünmeyen Çoğunluk “birinci Nesil Üniversite Öğrencileri”nin Covıd-19 Salgın Deneyimleri
2023
Journal:  
Sosyoloji Araştırmaları Dergisi
Author:  
Abstract:

Ebeveynlerinden hiçbiri üniversite düzeyinde eğitim derecesine sahip olmayan öğrenciler birinci nesil üniversite öğrencileridir. Bu çalışmada, bu öğrenci grubunun COVID-19 salgını sürecindeki deneyimleri anlaşılmaya çalışılacaktır. COVID-19 salgını sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasal yaşamı derinden etkileyen dünyanın daha önce deneyimlemediği küresel bir süreçtir. Etkilediği alanlar ve güçlüklerle farklı grupların, özellikle dezavantajlı grupların daha olumsuz bir biçimde etkilendiği yapılan çalışmalarla ortaya çıkmıştır. Salgından etkilenen en önemli demografik gruplardan biri de gençlerdir. Eğitim sürecinin içinde olan gençler, “evde kalma” politikasıyla yüz yüze eğitimden uzaktan/çevrimiçi eğitime geçmek zorunda kalmıştır. Bu geçiş, kendi içlerindeki eşitsizliklerin daha şiddetli biçimde görünür olmasına ve yeniden üretilmesine neden olmuştur. Uluslararası çalışmalarda, birinci nesil üniversite öğrencilerinin, dezavantajlı bir grup olduğu belirtilmektedir. Bu çalışmada ise, Türkiye’deki üniversite öğrencilerin dörtte üçünü oluşturan bu öğrenci grubunun salgın sürecindeki deneyim örüntülerinin anlaşılması amacıyla, 14 öğrenciyle gerçekleştirilen yarı-yapılandırılmış mülâkatlar tematik analiz yöntemiyle değerlendirilmiş ve dört ana tema ortaya çıkmıştır: ekonomik zorluklar, çevrimiçi eğitim, aile yanına geri dönme ve arkadaşlık ilişkileri. Bu temalar çerçevesinde yaşanan tüm güçlükler onların eğitime katılımlarına etki etmekte ve mezuniyet sonrası yaşamları için sorun oluşturma potansiyeline sahip görünmektedir. Bu nedenle, salgın dönemindeki deneyimlerden de anlaşıldığı üzere, yukarı sosyal hareketlilik için üniversitelerin sağladığı her türlü olanak birinci nesil öğrenciler için çok değerlidir. Öyleyse, kurumların onların ihtiyaçlarına yönelik politikalar üretmeleri, akademik, sosyal ve kültürel sermayeleri için yatırım yapmaları hem bireysel hem de ulusal düzeydeki refahın artmasına katkı sağlayacaktır.

Keywords:

The Unseen Majority Of "one-generation University Students"' Covid-19 Salgin Experience
2023
Author:  
Abstract:

Students who do not have a degree of education at the university level are first-generation university students. In this study, we will try to understand the experiences of this student group in the COVID-19 epidemic process. The COVID-19 epidemic is a global process that has profoundly affected social, cultural, economic and political life that the world has never experienced before. The areas and difficulties that it affects have been shown by studies that different groups, especially disadvantaged groups, are more negatively affected. One of the most important demographic groups affected by the infection is the youth. Young people in the educational process have been forced to move from face-to-face education to distance/online education through the “home stay” policy. This transition has caused inequalities within themselves to be more apparent and re-produced. International studies indicate that the first generation of university students are a disadvantaged group. In this study, in order to understand the patterns of experience in the epidemic process of this group of students, which forms three-quarters of university students in Turkey, the semi-built properties performed with 14 students were evaluated by the thematic analysis method and four main topics emerged: economic challenges, online education, family return and friendship relationships. All the difficulties under these topics appear to affect their participation in education and have the potential to create problems for their postgraduate lives. Therefore, as it is clear from the experience in the epidemic period, any possibility that universities provide for up-social mobility is very valuable for first-generation students. Thus, establishing policies for institutions to meet their needs, investing in their academic, social and cultural capital will contribute to increased individual and national well-being.

Keywords:

0
2023
Author:  
Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles








Sosyoloji Araştırmaları Dergisi

Field :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 238
Cite : 1.461
© 2015-2024 Sobiad Citation Index