Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 4
Kanûnî Sultan Süleyman’a Takdim Edilen Farsça Mensur Bir Kırk Hadîs
2023
Dergi:  
Hikmet - Akademik Edebiyat Dergisi
Yazar:  
Özet:

Çeşitli konulara dair kırk hadîsi ihtiva eden eserlere kırk hadîs denilmektedir. Kırk hadîs Arapça’da erbaûn hadîs, Farsça’da çihil hadîs ve Türkçe’de kırk hadîs adıyla anılmıştır. Bu tür ikinci yüzyılın ikinci yarısından sonra yaygınlaşmıştır. Kırk hadîs geleneğinin başlamasına Hz. Peygamber’in “Her kim benim hadîslerimden kırk tanesini öğrenip, başkalarına da öğretirse, kıyamet gününde, Allah Teâlâ onu, bilginler ve fakihler arasında diriltir.” meâlindeki hadîsi neden olmuştur. İçtimaî ve ahlakî özelliklere sahip olan kırk hadîsler İslam edebiyatında mevlid, siyer, hilye gibi dinî türler içerisinde en çok ele alınan türlerden biridir. Kırk hadîslerin içeriğini İslâm’ın şartları, Kur’ân’ın faziletleri, ilim, takva, âlim gibi mevzular oluşturmuştur. Şekil bakımında kırk hadîsler manzum, mensur ve manzum-mensur olmak üzere üç farklı türden yazılmıştır. En meşhur kırk hadîs kitapları Nevevî ve Câmî’ye aittir. İslâm coğrafyasında bu iki esere çeşitli şerhler yazılmıştır. Kırk hadîsler ilk önceleri ilmî, daha sonra ilmî ve edebî bir üslupla kaleme alınmışlardır. Arap ve Fars edebiyatlarıyla mukayese edildiğinde Türk edebiyatında daha fazla kırk hadîs bulunmaktadır. Türk edebiyatında Türkçe, Arapça ve Farsça kırk hadîsler kaleme alınmıştır. Bu çalışmada Süleymaniye Kütüphanesi İsmihan Sultan koleksiyonunda bulunan Abdülbâkî el-Hüseynî el-Buhârî’nin yazıp Kanûnî Sultan Süleyman’a takdim ettiği Farsça mensur kırk hadîsi ilk defa ele alınmıştır. Söz konusu yazma nüsha yazılmış, Arapça hadîslerin tamamı ve bazı Farsça açıklamalar Türkçeye tercüme edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Kanûnî Sultan Suleyman’a Takdi̇m Edi̇len Farsca Mensur Bi̇r Kirk Hadîs
2023
Yazar:  
Özet:

Thirty-four of them are the worshippers of the worship. Thirty hadiths are mentioned in Arabic with the name erbaûn hadiths, in Persian with the name Çihil hadiths and in Turkish with the name 40 hadiths. This type has become widespread after the second half of the second century. The beginning of the 40 Hades Tradition. The Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) said, “Whoever learns the thirty of my hadiths and teaches others, Allah will resurrect him on the Day of Resurrection among the wise and the wise.” Why was it in the shadow. Thirty-thirds of hadiths, which have internal and moral characteristics, are one of the most discussed in Islamic literature among religious species such as Mevlid, Siyer, Hiliya. Thirty-thirds of the Qur’an, the Qur’an, the Qur’an, the Qur’an, the Qur’an, the Qur’an, the Qur’an, the Qur’an, the Qur’an, the Qur’an, the Qur’an, the Qur’an, the Qur’an, and the Qur’an. Thirty-three verses of the Qur’an are written in three different forms: manzum, mensur and manzum-mensur. The most famous of the 40 hadiths belongs to Nevevi and Camî. In the Islamic Geography, these two works are written in various charges. Thirty-thirds of them were first taught, then taught, and then taught. When compared with Arabic and Persian literature, there are more than 40 hadiths in Turkish literature. In Turkish literature, fourteen hadiths in Turkish, Arabic and Persian have been recorded. In this work, the fourth persian hadith, which Abdülbâkî al-Husseinî al-Buhari wrote and presented to the Kanûnî Sultan Suleyman, was first addressed in the Library of Ismail Sultan collection. The subject was written in Nüsha, all Arabic hadiths and some Persian explanations were translated into Turkish.

Anahtar Kelimeler:

A Persian Prose Fourty Hadith (kirk Hadis) Presented To Suleiman The Magbificent
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Hikmet - Akademik Edebiyat Dergisi

Alan :   Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 447
Atıf : 389
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini