Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 62
 İndirme 8
Türkiye Cumhuriyeti ve Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasalarının Kabul Ettiği Hükümet Sistemleri Üzerine Karşılaştırmalı Bir İnceleme
2021
Dergi:  
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

1982 Anayasası ilk metninde parlamenter hükümet sistemini kabul etmiştir. Bununla beraber Cumhurbaşkanın yetkileri doktrinde tartışma konusu yapılmıştır. 2017 anayasa değişiklikleri ile beraber parlamenter hükümet sistemi terk edilmiştir. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi kabul edilmiştir. Anayasanın birçok hükmü değişmiştir. Bu çalışmada öncelikle 2017 anayasa değişiklikleri sonrasında 1982 Anayasası’nda yasama ve yürütme ilişkileri incelenmiştir. Daha sonra ise 1995 senesinde kabul edilen Azerbaycan Anayasası’nda yasama ve yürütme organları incelenmiştir. Azerbaycan Anayasası’nda yasama ve yürütme ilişkileri incelenerek hükümet sistemi ortaya konmuştur. Sonuç olarak iki ülkenin kabul ettiği hükümet sistemleri karşılaştırılarak gözlemlere yer verilmiştir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde Türkiye Cumhuriyeti Anayasası incelenmiştir. Yasama organı, yürütme organı ve yasama ve yürütme organı arasındaki ilişkiler analiz edilmiştir. Hükümet sistemi açıklanmıştır. İkinci bölümde Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasası incelenmiştir. Yasama organı ve yürütme organına dair anayasadaki hükümler açıklanmıştır. Yasama organı ve yürütme organı arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Hükümet sistemi böylelikle analiz edilmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise iki anayasanın hükümet sistemlerinin karşılaştırılması yapılmıştır. Hükümet sistemlerindeki benzerlikler ve farklılıklar ortaya konmuştur. Bu benzerlik ve farklılıklara dair gözlemler yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

A Comparative Review Of The Government Systems Adopted By The Constitutions Of The Republic Of Turkey and The Republic Of Azerbaijan
2021
Yazar:  
Özet:

In 1982, the Constitution adopted the parliamentary government system in its first text. However, the president’s authority was discussed in the doctrine. With the 2017 Constitution amendments, the parliamentary government system was abandoned. The presidential government system has been adopted. Many provisions of the Constitution have changed. This study first examined the legislative and executive relations in the 1982 Constitution after the 2017 constitutional amendments. The Constitution of Azerbaijan, which was adopted in 1995, examined the legislative and executive bodies. The constitution of Azerbaijan has established the government system by examining the legislative and executive relations. As a result, observations were placed by comparing the government systems accepted by the two countries. The work consists of three sections. In the first part, the Constitution of the Republic of Turkey was examined. Relationships between the legislative body, the executive body and the legislative and executive body have been analyzed. The government system is revealed. In the second section, the Constitution of the Republic of Azerbaijan was examined. The provisions of the Constitution on the legislative body and the executive body have been declared. Relationships between the law enforcement body and the law enforcement body have been studied. The government system has been analyzed. In the third and last chapters, the two constitutions are compared to the government systems. There are similarities and differences in government systems. These similarities and differences have been observed.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 970
Atıf : 4.481
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini