Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 125
 İndirme 11
Tarihî ve Hukukî Açıdan 1924 Anayasası’ndaki Hükümet Sistemi Üzerine Bir Değerlendirme
2022
Dergi:  
Journal of History School
Yazar:  
Özet:

Türkiye, 1876’dan beri hukukî açıdan anayasalarla yönetilen demokratik bir ülkedir. Türkiye’nin ilk anayasası 1876 tarihli Kanun-ı Esasî’dir. Bu anayasa, her ne kadar istibdat döneminde uygulanmamış olsa da; 1924’e kadar 1921 Teşkilât-ı Esâsiye ile birlikte yürürlükte kalmıştır. Türkiye’nin üçüncü ve uzun ömürlü toplum sözleşmelerinden birisi olan 1924 Anayasası, ülkede demokrasi ve hükümet sistemi bağlamında güçlü bir merkezi yapının oluşumunda önemli bir rol oynamıştır. Bu bağlamda, tarafımızdan hazırlanan bu makalede 1924 Anayasası’nda nasıl bir hükümet sistemi öngörüldüğü ve bu hükümet sisteminin nasıl uygulandığı konusu ayrıntılı bir biçimde ele alınmıştır. “Tarihî ve Hukukî Açıdan 1924 Anayasası’ndaki Hükümet Sistemi Üzerine Bir Değerlendirme” adlı çalışmanın hazırlanmasındaki temel amaç, 1924 Anayasası’nda meclis hükümeti sistemiyle parlamenter sistem arasında yer alan ve her iki hükümet sisteminin de özelliklerini taşıdığı değerlendirilen karma hükümet sisteminin nasıl olduğunu ve bu hükümet sisteminde yasama, yürütme ve yargı erklerinin konumlarının nelerden ibaret olduğunu teferruatlı bir şekilde ortaya çıkarmaktır. Bunun yapılmasındaki temel hedef ise 1924’ten 27 Mayıs 1960 Askeri Darbesine kadar geçen tarihsel süreç içerisinde karma hükümet sisteminin, Türkiye’nin anayasal ve demokratik gelişimine ne gibi katkılar verdiğini belgelerle incelemektir. Bu çalışma, telif eserlerden istifade edilerek oluşturulmuştur. Ayrıca tarafımızdan hazırlanan bu makale, nitel bir çalışma olup; eserde doküman analiz tekniği kullanılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The Constitution Of The Republic Of Lithuania and The Constitution Of The Republic Of Lithuania Of 1924
2022
Yazar:  
Özet:

Turkey has been a democratic country that has been governed by constitutions since 1876. The first Constitution of Turkey is the 1876 Constitution. This Constitution, though not applied during the period of the Constitution, remained in force until 1921, along with the Assessment of the Organization. The 1924 Constitution, one of Turkey’s third and long-lived social treaties, played an important role in the formation of a strong central structure in the context of democracy and government system in the country. In this context, in this article prepared by us, the issue of how a government system is stipulated in the 1924 Constitution and how this government system is implemented is detailed. The main objective of the preparation of the work, "A Assessment of the Government System in the 1924 Constitution from a historical and legal point of view," is to clearly reveal how the karma government system, which is considered between the 1924 Constitution and the parliamentary system and has the characteristics of both government systems, and what the positions of lawmakers, execution and justice in this government system are. The main objective of this is to explore in the historic process from 1924 to the military coup of May 27, 1960 with documents how the karma government system has contributed to the constitutional and democratic development of Turkey. This work was created by the creation of authentic works. This article, which is also prepared by us, is a qualitative study; the document analysis technique is used in the work.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Journal of History School

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.883
Atıf : 3.348
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini