Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 18
 Görüntüleme 102
 İndirme 64
2017 Anayasa Değışıklığı'nde Yenı Hükümet Sıstemı
2019
Dergi:  
Kırklareli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Hükümet Sistemi tartışmaları, Türkiye’nin siyasi tarihine bakıldığında özellikle Yeni Osmanlılar (Genç Osmanlılar veya I. Jöntürk)’dan itibaren dile getirilmeye başlamıştır. Bu tartışmaların etkileleri neticesinde Kanun-i Esasi  ilan edilmiş ve  I. Meşrutiyet dönemi başlamıştır. Tabiki bu rejim Meşrutiyet rejimi içinde parlamenter bir sistemdir. Daha sonraki yıllarda özellikle yeni anayasa yapım süreçlerinde ve sistemin tıkanma dönemlerindeönemli tartışma konusu türkiye için nasıl bir hükümet modeli kurulması üzerinde yoğunlaşmıştır. 1876 Kanuni Esasinin ilanından itibaren kabul ettiği sistem 1921 anayasası hariç özellikle 1961 anayasası ile birlikte Parlamenter sistemdir. 1982 Anayasası’nın uygulamaya başlamasıyla birlikte hem Cumhurbaşkanı’nın icrai kuvvetinin olmaması ve hem de Cumhurbaşkanı’nın  sık sık kendi kurduğu partinin hükümette olduğu dönemde bile zaman zaman çatışmalar yaşanması özellikle 1990’lı yıllardan itibaren hükümet sistemi tartışmalarını sürekli gündeme getirmiştir. Bu çalışmanın temel amacı hükümet sistemlerini inceleyerek 2017 yılında yapılan anayasal değişikliklerin hükümet sistemine yönelik ne gibi değişiklikler ve yenilikler getirdiğini incelemektir. Özellikle değişlik öncesi var olan parlamenter sistem ile ABD tipi başkanlık sistemi yeni cumhurbaşkanlığı sistemi ile karşılaştırılarak yeni hükümet sisteminin benzerlik veya farklılıkları gösterilmeye çalışılacaktır. Bu çerçevede yeni hükümet sisteminin ayırt edici özellikleri vurgulanmaya çalışılacaktır

Anahtar Kelimeler:

The New Government System In The 2017 Constitutional Change
2019
Yazar:  
Özet:

The discussions about the government system have begun to be spoken, especially from the New Ottoman (Young Ottoman or I. Jöntürk) when it comes to the political history of Turkey. As a result of the effects of these discussions, the law was declared Essential and the Legitimate Period began. Of course, this regime is a parliamentary system within the Legitimate regime. In the subsequent years, especially in the new constitution processes and in the periods of system blocks, the topic of important discussion focused on how to establish a government model for Turkey. The system which it has adopted since the proclamation of the 1876 Legislative Essence is Parliamentary System, with the exception of the 1921 Constitution, in particular with the 1961 Constitution. As the 1982 Constitution began to be implemented, the absence of the President’s executive force and the period of conflict, even when the President’s party was often in the government, has led to the continuous debate of the government system, especially since the 1990s. The main objective of this study is to examine the government systems and to examine what changes and innovations the constitutional amendments made in 2017 brought to the government system. Parliamentary system, in particular the pre-changing, and the U.S.-type presidential system, will be compared to the new presidential system and will be attempted to show the similarities or differences of the new government system. In this framework, we will try to emphasize the distinctive characteristics of the new government system.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Kırklareli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 252
Atıf : 1.230
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini