Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 20
 İndirme 3
Türkiye ve Güney Kore Hükümet Sistemleri ve Kamu Yönetimlerinin Yönetim Bağlamında Karşılaştırılması
2022
Dergi:  
Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kuvvetlerin sert biçimde ayrıldığı sistemler başkanlık sistemi ve yarı başkanlık sistemi iken kuvvetlerin yumuşak biçimde ayrıldığı sistem parlamenter sistem olarak adlandırılmaktadır. Cumhuriyetin kurulduğu 1923 yılından günümüze farklı anayasalar kabul edilmiştir. Millî mücadele yıllarındaki 1921 Anayasası, 1961 Anayasası, 1982 Anayasası erklerin yetki ve görevleri ile hükümet sistemine ilişkin farklılıklar taşımaktadır. Tarihsel anlamda Türkiye’de en uzun süre parlamenter hükümet sistemi geçerli olmuştur. Parlamenter sistem yasama ve yürütme organları arasında yumuşak bir ayrım öngörmektedir. 2014 yılında parlamenter sistem içerisinde cumhurbaşkanı halk tarafından seçilmiştir. 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan referandum ile Türkiye’nin kendine özgü oluşturduğu Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi kabul edilmiş ve 24 Haziran 2018 tarihinde yapılan seçimler ile yeni hükümet sistemine geçilmiştir. Güney Kore’de anayasal sistem 1948 yılında başlamıştır. Başkanlık sistemini benimseyen ülke, ilerleyen yıllarda parlamenter sisteme geçmiştir. Son olarak Altıncı Cumhuriyet Anayasası olarak adlandırılan 1987 Anayasası ile tekrar başkanlık sistemini benimsemiştir. Güney Kore hâlihazırda saf başkanlık sisteminden uzak kendine özgü bir hükümet sistemine sahiptir. Bu çalışma nitel bir araştırmadır. Türkiye ve Güney Kore’nin hükümet sistemleri ve kamu yönetimi teşkilatlanmaları yönetim bağlamında karşılaştırılmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Comparison Of Turkish and South Korean Government Systems and Public Governments In The Context Of Management
2022
Yazar:  
Özet:

The systems in which the forces are hardly divided are called the presidential system and the semi-presidential system while the system in which the forces are softly divided is called the parliamentary system. Since the establishment of the Republic in 1923, different constitutions have been adopted. The Constitution of 1921 in the years of national struggle, the Constitution of 1961 and the Constitution of 1982 carry the differences in respect of the powers and duties of men and the government system. The longest period in history has been the parliamentary government system in Turkey. The parliamentary system provides for a soft distinction between the legislative and executive bodies. In 2014, the President was elected by the people in the parliamentary system. With a referendum held on April 16, 2017, the Presidential Government System, which Turkey forms its own, was adopted and with the elections held on June 24, 2018, it was passed into the new government system. The constitutional system in South Korea began in 1948. The country that adopted the presidency system has passed into the parliamentary system in the years to come. He finally adopted the presidency system again with the Constitution of 1987, which was called the Sixth Republic. South Korea has a unique government system far from its pure presidential system. This study is a quality research. The government systems of Turkey and South Korea and the public administration organizations are compared in the context of administration.

Anahtar Kelimeler:

0
2022
Yazar:  
Özet:

Kuvvetlerin sert biçimde ayrıldığı sistemler başkanlık sistemi ve yarı başkanlık sistemi iken; kuvvetlerin yumuşak biçimde ayrıldığı sistem parlamenter sistem olarak adlandırılmaktadır. Cumhuriyetin kurulduğu 1923 yılından günümüze farklı anayasalar kabul edilmiştir. Millî mücadele yıllarındaki 1921 Anayasası, 1961 Anayasası, 1982 Anayasası erklerin yetki ve görevleri ile hükümet sistemine ilişkin farklılıklar taşımaktadır. Tarihsel anlamda Türkiye’de en uzun süre parlamenter hükümet sistemi geçerli olmuştur. Parlamenter sistem yasama ve yürütme organları arasında yumuşak bir ayrım öngörmektedir. 2014 yılında parlamenter sistem içerisinde cumhurbaşkanı halk tarafından seçilmiştir. 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan referandum ile Türkiye’nin kendine özgü oluşturduğu Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi kabul edilmiş ve 24 Haziran 2018 tarihinde yapılan seçimler ile yeni hükümet sistemine geçilmiştir. Güney Kore’de anayasal sistem 1948 yılında başlamıştır. Başkanlık sistemini benimseyen ülke, ilerleyen yıllarda parlamenter sisteme geçmiştir. Son olarak Altıncı Cumhuriyet Anayasası olarak adlandırılan 1987 Anayasası ile tekrar başkanlık sistemini benimsemiştir. Güney Kore hâlihazırda saf başkanlık sisteminden uzak kendine özgü bir hükümet sistemine sahiptir. Bu çalışma nitel bir araştırmadır. Türkiye ve Güney Kore’nin hükümet sistemleri ve kamu yönetimi teşkilatlanmaları yönetim bağlamında karşılaştırılmaktadır.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 423
Atıf : 3.180
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini