Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 485
 İndirme 137
 Sesli Dinleme 3
Ahmet Mithat Efendi’nin Çingene Adlı Romanında Esmer Güzelin Evcilleştirilmesi
2019
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Ahmet Mithat Efendi, Türk edebiyatında “hâce-i evvel” olarak anılan, sürgün edildiği Rodos’ta çocuklar için okul açan, darülfünun, darülmuallimat ve darüşşafakada öğretmenlik yapan ve romanlarıyla halkı eğitmek isteyen bir edebiyatçıdır. Bu yazıda, Ahmet Mithat Efendi’nin Çingene adlı romanı somutunda, bir yazar olarak nasıl bir öğretmen olduğu sorusuna yanıt aranmıştır. Bu soruyu cevaplayabilmek için de Eleştirel Pedagoji’den faydalanılmıştır. Çingeneler, ezilenlerden içinde yer aldıklarından özellikle Paulo Freire’nin Ezilenlerin Pedagojisi adlı kitabı temel alınmıştır. Çingene romanı “insandışılaştırma”, “ikiye bölünmüşlük”, “kural belirleme”, “var olmak” ve “yaşamak” kavramları çerçevesinde değerlendirilmiştir. Yazar, romanında Çingenelerin de diğer insanlar gibi eğitilebileceğini kanıtlamak ister. Romanda iki ana kişi vardır: Şems Hikmet ve Ziba. Yazar, Şems Hikmet aracılığıyla Çingene kızı Ziba’yı eğitir. Ancak, ataerkil otoriter bir eğitim anlayışıyla terbiye edilen Çingene kızı bilinçlenme yaşayamaz. Kendine ve kültürüne yabancılaşır. Görünüşte sınıf atlayan Çingene, gerçekte taklitçi bir köleye dönüşür. Kısacası Ahmet Mithat Efendi, yazar olarak babacan, ancak otoriter bir öğretmendir. Çingene’nin bireysel gelişimine izin vermez.

Anahtar Kelimeler:

Ahmet Mi̇that Efendi̇’ni̇n Ci̇ngene Adli Romaninda Esmer Guzeli̇n Evci̇llesti̇ri̇lmesi̇
2019
Yazar:  
Özet:

Ahmet Mithat Efendi is a literary writer who is referred to as "hâce-i prevel" in Turkish literature, who opens a school for children in Rodos where he was deported, teaches in Darülfün, Darülmuallimat and Darüşşafaka and wants to educate the people with his novels. In this article, in the literary novel of Ahmet Mithat Efendi, Chingene, the question of how he is a teacher as a writer is sought to be answered. He also used critical pedagogics to answer this question. Since the Ginsengs were among the oppressed, it was based on Paulo Freire’s book Pedagogy of the oppressed. The Chinese novel has been evaluated in the framework of the concepts of "deshumanization", "double division", "rule determination", "being" and "living". The author wants to prove in his novel that the Chongqing can be trained like other people. There are two main characters in the novel: Shems Wisdom and Ziba. The author educates Ziba, the Chinese daughter, through Shems Wisdom. However, the Chinese girl, who is trained with an authoritarian educational concept, cannot experience awareness. It is strange to itself and to culture. The apparently class jumping Chinese actually turns into a imitating slave. In short, Ahmet Mithat Efendi is a father-in-law as a writer, but an authoritarian teacher. It does not allow the individual development of the Chinese.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.744
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini