Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 35
 İndirme 9
Medya Etkileri ve Siyasal İletişim Çalışmalarında Büyük Veri Analizi, Yeni Trendler ve Güncel Araştırma Yöntemleri Üzerine Literatür Değerlendirmesi
2021
Dergi:  
İNİF E- DERGİ
Yazar:  
Özet:

Bu makalenin amacı medya etkileri ve siyasal iletişim literatüründe aktif olarak çalışılan alanları ve özellikle büyük veri kullanılan yeni araştırma yöntemlerini inceleyerek genel bir değerlendirme yapmaktır. Böylelikle alanla ilgili yenilikleri tespit edip konuyla ilgilenen araştırmacılara ileriye dönük hedef gösterilmesi amaçlanmaktadır. Siyasal iletişim çalışmaları içindeki en güçlü kuramlardan biri olan (Kaid, 2004) ve yaklaşık 50 yıldır üzerine yüzlerce makale yazılan gündem belirleme kuramı yıllar içinde çeşitli aşamalardan geçmiştir. Bu aşamaları birinci, ikinci ve üçüncü aşama gündem belirleme, bu aşamaların kamuoyu davranış, fikir ve tutumlarına olan etkileri, gündem belirleme etkisinin nasıl oluştuğu ve etki gücünü tartışan yönelim ihtiyacı kavramı, medya kuruluşlarının birbiri arasında gerçekleşen gündem belirleme etkisi ve son olarak gündem birleştirme kavramı şeklinde özetlemek mümkündür (McCombs vd., 2014). Bu bahsedilen aşamalardan üç tanesi akademik yazında güncel olarak çalışma üretilen alanları kapsamaktadır; (1) üçüncü aşama gündem belirleme olarak bilinen Ağ Gündem Belirleme (Guo & McCombs, 2011a; 2011b), (2) medya etkilerinin psikolojik boyutu olarak görülen Yönelim İhtiyacı (McCombs & Weaver, 1973; Weaver, 1977), (3) medyanın sivil gündemlerini, kişisel görüşlerimiz ve deneyimlerimizle birlikte değerli gördüğümüz referans noktalarını birleştirme şeklimizi ifade eden Gündem Birleştirme (Shaw & Weaver, 2014; Vargo vd., 2014). Mevcut çalışmada bu üç alanın gelişimi ve özellikle büyük veri örneklemleriyle yapılan yeni çalışmalar değerlendirilip gelecek araştırmalar için yol haritası çizilmesi hedeflenmiştir. Sonuç olarak geçtiğimiz 10 yılda üretilen 16 makalenin 9’unun, diğer bir deyişle yarıdan fazlasının (% 56) büyük veri analizine dayalı olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmaların evrenlerinin, veri toplama araçlarının ve yöntemlerinin ise çoklu olduğu bulgulanmıştır. Dolayısıyla alanın sadece konu bazlı değil, aynı zamanda yöntemsel olarak da hızla gelişip rekabetçi hale geldiği saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Medya Etki̇leri̇ ve Si̇yasal İleti̇si̇m Calismalarinda Buyuk Veri̇ Anali̇zi̇, Yeni̇ Trendler ve Guncel Arastirma Yontemleri̇ Uzeri̇ne Li̇teratur Degerlendi̇rmesi̇
2021
Yazar:  
Özet:

The purpose of this article is to make a general assessment by studying the fields actively studied in the media effects and political communication literature and, in particular, the new research methods used for big data. Thus, it is intended to identify the field-related innovations and target the researchers who are interested in the subject. The agenda determination theory, which is one of the strongest theories in political communication studies (Kaid, 2004) and has been written over hundreds of articles for 50 years, has passed through various stages over the years. These stages can be summarized in the form of the first, second and third stages of agenda determination, the effects of these stages on public behavior, ideas and attitudes, the concept of how the agenda determination effect is formed and the need for orientation to discuss the power of influence, the effect of the agenda determination that occurs between the media organizations and ultimately the concept of the agenda unification (McCombs, etc., 2014). Three of these stages cover the fields currently produced in the academic summer; (1) the third stage, known as the agenda determination (Guo & McCombs, 2011a; 2011b), (2) the orientation need, which is considered the psychological dimension of media effects (McCombs & Weaver, 1973; Weaver, 1977), (3) the media’s civil agenda, personal opinions and experiences, which represent how we combine the reference points we see valuable (Shaw & Weaver, 2014; Vargo, etc., 2014). The current study aimed at evaluating the development of these three fields and new studies with large data samples and drawing a road map for future research. As a result, 9 of the 16 articles produced over the last 10 years, in other words, more than half (56%) were found to be based on big data analysis. These studies have found that the universes, the data collection tools and methods are multiple. Therefore, it has been found that the field is not only subject-based, but also methodically rapidly developing and becoming competitive.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










İNİF E- DERGİ

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 226
Atıf : 642
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini