User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 2.016
 Downloands 94
 Audio Listening 3
TÜRKLERDEKİ IKTA SİSTEMİNİN KARŞILAŞTIRMALI TARİH AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ
2018
Journal:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Author:  
Abstract:

Ikta kelimesi sözlükte “kesmek, ayırmak” anlamındadır. Terim olarak devlet başkanı veya onun adına yetkililerin, özellikle arazi gibi taşınmaz mallarla, tabi kaynaklarını mülkiyet, işletme veya faydalanma hak ve imtiyazlarını ya da bir bölgenin vergi gelirlerinin uygun kişilere verilmesidir. İslamiyet’ten önceki eski Türklerde bir kısmı yerleşik de olsa toprak mülkiyeti ile ilgili adetleri vardır. Türkler tamamen yerleşik hayata geçtikten sonra işledikleri topraklar özel mülkiyet ve cemaat mülkiyeti olmak üzere ikiye ayrılıyordu. Eski Türklerde de ıkta sistemine çok benzeyen bir sistem varmış. Selçuklular bunu zaman ve zemine uygun olarak kendi dönemlerine uygun hale getirerek geliştirmişlerdir. Hz. Muhammed çok sayıda kişiye değişik sebeplerle Ikta vermiştir. Bu iktâların bir kısmı kalpleri İslâm’a ısındırılacaklara verilmiş, bir kısmı da toprakların daha verimli hale getirilmelerini sağlamak amacıyla yapılmıştır. Hz. Peygamberin çok yaygın şekilde ıkta ettiği bilinmektedir. Selçuklularda askeri ıkta usulünü ilk defa ortaya koyan ve uygulayan Nizamülmülktür. Gerçekten İslam dünyasına ait olan ıkta sistemi Selçuklular döneminde Türk askeri ve idari usullerine göre tamamıyla yeni bir mahiyet almıştı. Nizamülmülkü’ün bu ıkta usulü bundan sonra bütün Türk devletlerinde uygulanmıştır. Ondan önce böyle küçük topraklar halinde ıktalar yoktu. Topraklar Abbasiler döneminde olduğu gibi büyük parçalar olarak emirlere ıkta olarak verilir, fakat ordu mensuplarına verilmezdi. Farsça bir kelime olan tımar, iyilik, bağışlamak, lütuf, cömertlik, yardım anlamlarına gelmektedir. Anadolu Selçuklu devletinin Moğollar tarafından istilasıyla ıkta sistemi yıkılmış, fakat beylikler tarafından muhafaza edilerek, Osmanlıya Tımar olarak geçmiştir. Bu çalışmamızdaki amacımız ıkta sisteminin nasıl ortaya çıktığı ve gerek Türklerde gerekse diğer devletlerde nasıl uygulandığı değildir. Esas olarak ıkta sistemini tamamen Türklere ait bir uygulamamıdır yoksa diğer devletlerden alınmış bir uygulamamıdır bunu araştırmaya çalışacağız.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles




Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Field :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 2.522
Cite : 1.768
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi