Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 197
 İndirme 45
Türklerdeki Kut Anlayışına Karşılaştırmalı Tarih Açısından Bakış
2017
Dergi:  
Asos Journal
Yazar:  
Özet:

İnsanlar çoğalınca, toplu halde ve düzenli yaşama ihtiyaçlarını karşılayabilmek için, aralarında oluşturdukları siyasi kurumun adı devlettir Devlet, insanlığın başlangıcından beri ilkel kabilelerden başlayarak, toplu halde yaşayan insanlar arasında var olan bir olgudur. Devlet, kut, talih, saadet, mutluluk, büyük, rütbe, mevki, zengin, varlıklı olma, değişmek, bir halden başka bir hale dönmek, dolaşmak, üstün gelmek, zafer kazanmak manalarına gelir. Türkler tarih boyunca devlete ve siyasî teşkilatlanmaya büyük önem vermişlerdir. Kut kelimesini siyasi hâkimiyet kudreti, yani devleti idare kudret ve salahiyeti manasında görmek gerekmektedir. Zaten Kut’un mübarek” manası da Tanrı ile olan ilgisinden doğmaktadır. Türk düşüncesinde “kut”u yani “siyasi otorite”yi Tanrı veriyordu. Demek ki egemenlik Gök’ten alınmaktaydı. Buna göre Türk hükümdarına idare etme hakkı Tanrı tarafından bir ilahi lütuf olarak bağışlanmıştır. Bir başka söyleyişle hükümdar, Tanrı irade ettiği, kendisine “kut” (hâkimiyet kudreti), “ülüğ” (nasib ve kısmet) ve “yarlıg”(Tanrı’nın izni ve kader) verdiği için hükümdardır ve siyasi iktidar otorite hakkına sahiptir. Türklerdeki kut anlayışı ile ilgili olarak biz bu konuda yeni bir düşünce getirmeyeceğiz. Bu çalışmada bizim maksadımız, kut anlayışının sadece Türklerde mi var, yoksa başka milletlerde de var mı, bu konuyu karşılaştırmalı tarih açısından değerlendirmeye çalışacağız. Önce Türklerdeki kut anlayışı ile ilgili bir girişten sonra bu bağlamda Antik Yunan, Bizans, Pers, Sasani, Çin, Hindistan, Mısır gibi büyük medeniyetlerde, Hıristiyanlık ve İslamiyet gibi büyük dinlerde kut anlayışı var mıdır, bunu araştırmaya çalışacağız.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Asos Journal

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 5.085
Atıf : 9.542
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini