Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 101
 İndirme 45
Türk Aile Yapısında Aile İçi İletişim Doyumu ve Aile Aidiyetinin İncelenmesi (malatya Örneği)
2021
Dergi:  
Journal Of Academic Social Resources
Yazar:  
Özet:

Araştırmada, aile aidiyeti ve aile içi iletişim doyumu kavramlarının günümüz Türk aile yapısı özelinde incelenmesi yapılmıştır. İlişkisel tarama yönteminin kullanıldığı araştırmanın örneklem grubu, 2021 yılı Ocak ayında Malatya’da hizmet vermekte olan Aile sağlığı merkezlerine başvuran 278 kişidir. Veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmıştır. Veri toplama aracında yer alan ilk 13 soru, katılımcıların demografik özelliklerini belirlemek amacıyla sorulmuştur. Veri toplama aracında ayrıca Hecht’in (1978) geliştirmiş olduğu “Aile İletişim Ölçeği” ile Mavili ve arkadaşlarının (2014) geliştirmiş olduğu “Aile Aidiyeti Ölçeği” bulunmaktadır. Veri toplama aracı ile elde edilen veriler, SPSS 22.0 ile analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonrasında araştırma verilerinin normal dağılım göstermediği tespit edilmiş ve araştırma verilerine bu sebeple nonparametrik testlerden Kruskal-Wallis ve Mann-Whitney testi uygulanırken, anlamlılık düzeyi (p) 0,05 olarak belirlenmiştir. Aile içi iletişim doyum ve aile aidiyet düzeyleri araştırmaya katılan 278 bireyin demografik özellikleri ile ayrı ayrı ilişkilendirilerek analiz edilmiştir. Eğitim ve aylık gelir değişkenleri ile aile içi iletişim doyumu, aile içi iletişimin değiştiğini düşünme ve evlenme şekli değişkenleri ile aile aidiyeti arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık belirlenmiştir. Medeni durum, cinsiyet, evlilik yaşı, ailesinin tipi, aynı hane içerisinde yaşamakta olan birey sayısı, çocuk varlığı, akraba evliliği yapma, Türk aile yapısında değişim yaşandığını düşünme değişkenleri ile aile aidiyeti ve aile içi iletişim doyum düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Araştırmada aile aidiyeti ve kendilik aidiyeti duygularını yoğun yaşayan bireylerin aile içi iletişim doyumu duygusunu da yoğun bir şekilde yaşadığı belirlenmiştir. Araştırmada ayrıca, aile iletişim doyumu ile aile aidiyeti arasında pozitif yönlü bir ilişki bulunduğu, aile içi iletişim doyumunun artmasının aile aidiyetini de arttırdığı sonucuna ulaşılmış, bireylerde aile iletişim doyumu ve aile aidiyeti düzeylerinin yüksek düzeyde olabilmesi için aile danışma merkezlerinden destek alınmasının yararlı olacağı önerisi sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Relationship With The Turkish Family and The Review Of Family Relationships (malatya Example)
2021
Yazar:  
Özet:

The study has been conducted to study the concepts of family membership and family communication satisfaction in the current Turkish family structure. The sampling group of the research using the Relational Scanning method is 278 people applying to the family health centers that are serving in Malta in January 2021. The form is used as a data collection tool. The first 13 questions included in the data collection tool were asked in order to determine the demographic characteristics of the participants. The data collection tool also contains the "Family Communication Scale" developed by Hecht (1978) and the "Family Assistance Scale" developed by Mavili and his friends (2014) with the "Family Communication Scale" developed by Hecht (1978) and the "Family Assistance Scale" developed by Mavili and his friends. The data obtained by the data collection tool was analyzed by SPSS 22.0 . After the analyses were found that the research data did not show normal distribution and the research data were therefore applied to nonparametric tests from Kruskal-Wallis and Mann-Whitney, while the meaning level (p) was determined at 0.05. Family communication satisfaction and family membership levels have been analyzed by separate association with the demographic characteristics of 278 individuals who participated in the study. A statistically meaningful difference has been determined between education and monthly income variables and family communication satisfaction, thinking that family communication changes and marriage form variables and family membership. There has been no significant difference between civil status, gender, age of marriage, the type of family, the number of individuals living in the same home, the presence of children, the marriage of relatives, the changes in thinking that there is a change in the Turkish family structure and the levels of family membership and satisfaction in family communication. The study found that individuals who experience intense feelings of family membership and self-appartenance also experience intense feelings of family communication satisfaction. The study also suggested that there is a positive relationship between family communication satisfaction and family membership, that the increase in family communication satisfaction also increases family membership, that it would be beneficial for individuals to receive support from family consulting centers to ensure that the level of family communication satisfaction and family membership can be high.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Journal Of Academic Social Resources

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 783
Atıf : 114
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini