Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 49
 İndirme 11
Bulanık Vıkor Yöntemi ile Finansal Performans Analizi: Türk Kimya Sektöründe Bir Uygulama
2020
Dergi:  
Yönetim ve Ekonomi
Yazar:  
Özet:

Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için sektörlerin finansal performanslarının iyi olması, ülke ekonomisinin geleceği ile firmaların karlılık ve süreklilikleri için kritik öneme sahiptir. Kimya sektörü, yüksek katma değer, kaliteli işgücü ve ihracat potansiyeli gibi etkileri göz önüne alındığında, ekonomiler için hayati öneme sahiptir. Çok sayıda farklı kriteri yani finansal oranı içeren finansal performansın ölçülmesi işletmeler ve ekonomik sektörler için önemli ve hassas bir süreçtir. Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) yöntemleri, birden çok kriteri göz önüne alarak alternatifleri değerlendirebilmekte ve analizlerde kolaylık sağlamaktadır. Bu çalışmada uzman görüşleri temelli bulanık VIKOR yöntemi ile Türk kimya sektörünün finansal performansı yıllara ve alt sektörlere göre analiz edilmiştir. Değerlendirme kriteri olarak, literatürde finansal performans analizlerinde yaygın olarak kullanılan 10 finansal oran seçilmiştir. Uygulama verisi olarak, TCMB (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası) tarafından yayınlanan yıllık sektör bilançoları kullanılmıştır. Çalışmanın yapıldığı dönemde TCMB tarafından kimya sektörü dört alt sektöre ayrılmıştır. Dört alt sektörü içeren güncel veriler 2016 yılına kadar olduğu için, çalışma 2010-2016 dönemini kapsamaktadır. Çalışmada öncelikle, kimya alt sektörlerinin 2010-2016 yılları arası yedi yıllık finansal performansları ayrı ayrı hesaplanmış, sonrasında da performans sıralamalarında alt sektörler arasında farklılık olup olmadığı araştırılmıştır. Genel olarak alt sektörler, farklı yıllarda en iyi finansal başarılarını göstermiştir. Kimya alt sektörlerinin tümünde yıllık finansal performans sürekli bir artış veya azalıştan ziyade dalgalı bir seyir izlemiştir. Spearman sıra korelasyon katsayılarına göre; C-203 (Boya ve Benzeri Maddeler İmalatı) ile C-205 (Diğer Kimyasal Ürünlerin İmalatı) alt sektörlerinin yıllar itibarıyla performans sıralamalarının ilişkili olduğu görülmüştür. Bu iki alt sektörün yıllık performans sıralamaları birbirine benzer iken, diğer alt sektörlerdeki yıllık performans sıralamaları farklılık göstermiştir. Bu sonuçlar göstermektedir ki, bir sektördeki alt sektörlerin finansal başarısı birbirinden bağımsız hareket edebilmektedir. Bunun nedenleri ileride başka bir çalışmanın konusu olabileceği öngörülmektedir. Anahtar Kelimeler: Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV), Finansal Performans, Kimya Sektörü, Bulanık VIKOR Yöntemi JEL Sınıflandırması: C44, M40, L65

Anahtar Kelimeler:

Analysis Of Financial Performance With The Vikor Method: An Application In The Turkish Chemistry Sector
2020
Yazar:  
Özet:

For developing countries such as Turkey, the good financial performance of sectors is critical for the future of the country’s economy and the profitability and continuity of companies. The chemical sector, taking into account its effects such as high added value, high-quality labor and export potential, is vital for economies. Measurement of financial performance, which includes a number of different criteria, i.e. the financial ratio, is an important and sensitive process for and economic sectors. Multi-criteria decision making methods can evaluate alternatives and facilitate analysis, taking into account multiple criteria. In this study, expert opinions were based on the foolish VIKOR method and the financial performance of the Turkish chemical sector was analyzed according to years and sub-sector. As an assessment criterion, 10 financial ratings used widely in financial performance analysis in literature have been selected. As application data, the annual sector balance sheets published by TCMB (Turkish Republic Central Bank) have been used. During the study, the chemistry sector was divided into four sub-sectors by TCMB. Since the current data of the four sub-sector is up to 2016, the study covers the 2010-2016 period. The study first calculated the seven-year financial performance of the chemical sub-sector between 2010 and 2016 separately, and subsequently examined whether there were differences in performance rankings between the sub-sector. In general, the sub-sectors have shown their best financial achievements in different years. In all the chemical sub-sectors, annual financial performance has followed a wave-down rather than a continuous increase or decrease. According to the spearman line correlation ratings; C-203 (Color and Similar Materials Manufacturing) and C-205 (Other Chemical Products Manufacturing) sub-sectors have been related to performance rankings for years. While the annual performance rankings of these two sub-sectors are similar to each other, the annual performance rankings in other sub-sectors are different. These findings show that the financial success of a sub-sector can be independent of each other. The reason for this is that it may be the subject of another study in the future. Keywords: Multi-Critical Decision Making (CPC), Financial Performance, Chemical Sector, VIKOR Method JEL Classification: C44, M40, L65

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Yönetim ve Ekonomi

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.114
Atıf : 12.632
2023 Impact/Etki : 0.325
Yönetim ve Ekonomi