Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 104
 İndirme 43
Bulanık Çok Kriterli Karar Verme Yaklaşımı ile Türkiye İmalat Sanayii’nde Performans Ölçümü
2020
Dergi:  
Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi
Yazar:  
Özet:

İşletmelerin geleceğe yönelik kararlarının başarısını iyi bir performans değerlendirmesi yapılması oldukça etkilemektedir. Bu açıdan firmaların performansının ölçülmesi hem kaynakların etkin kullanımında rol oynarken hem de sektördeki rekabet durumunun tespit edilmesi hakkında yol göstermektedir. Çalışmanın amacı, performans ölçümünün fazla sayıda faktörün dikkate alınmasını gerektiren yapısı nedeniyle geleneksel yöntemler yerine çok kriterli karar verme (ÇKKV) tekniklerini kullanarak bir uygulama sunmaktır. Çalışmada, Bulanık ÇKKV yaklaşımı kullanılarak Türkiye İmalat Sanayii’nde faaliyet gösteren Borsa İstanbul’da kayıtlı 8 ayrı sektörde bulunan işletmeler için performans sıralaması yapılmıştır. Bu bağlamda literatüre uygun şekilde belirlenen finansal performans değerlendirme kriterleri ışığında uygulama modeli oluşturulmuştur. Öncelikle uzman görüşleri yardımıyla Bulanık Analitik Hiyerarşi Süreci (BAHS) ile değerlendirme kriterlerinin ağırlıklandırılması sağlanmıştır. Daha sonra, 8 sektörde faaliyet gösteren 171 işletmenin verilerinden faydalanılarak, TOPSIS, VIKOR ve GİA (Gri İlişkisel Analiz) yöntemleri ile firmaların sektörlere göre performans sıralamaları elde edilmiştir. Her üç yöntemin uygulanmasından söz konusu firmalar için üç ayrı performans sıralamasına ulaşılmıştır. Bu sıralamaları bütünleştirip tek bir sonuca ulaşmak için, Borda Sayım Yönteminden yararlanılmış ve nihai sıralamalar elde edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Bulanik A Very Critical Decision-making Approach With The Performance Measurement In The Turkish Manufacturing Industry
2020
Yazar:  
Özet:

The success of future decisions of is greatly influenced by making a good performance assessment. In this regard, the measurement of the performance of companies both plays a role in the efficient use of resources as well as the determination of the competitive status in the sector. The aim of the study is to provide an application by using multi-critical decision making techniques instead of traditional methods due to the structure of performance measurement that requires consideration of excessive number of factors. In the study, the performance ranking was made for in 8 separate sectors registered in Borsa Istanbul, which operate in the Turkish Manufacturing Industry using the Bulanık ÇKKV approach. In this context, a model of application was created in light of the financial performance assessment criteria set in accordance with the literature. First of all, with the help of expert opinions, the evaluation criteria are provided with the Balanced Analytical Hierarchy Process (BAHS). Afterwards, using the data of 171 operating in 8 sectors, TOPSIS, VIKOR and GIA (Grey Relational Analysis) methods have been obtained performance rankings of companies according to sectors. The application of the three methods has achieved three distinct performance rankings for the companies concerned. To integrate these rankings and reach a single outcome, the Borda Calculation Method has been used and the final rankings have been obtained.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 895
Atıf : 5.122
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini