Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
 İndirme 4
Pandemi Doneminde Kadinlarin Stres Faktorleri
2022
Dergi:  
Turkish Studies Economics, Finance, Politics
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı, Covid-19 salgını ve bu salgın nedeniyle yaşanan sosyal izolasyonun kadınlarda oluşturduğu stres faktörlerini incelemeyi ve çeşitli değişkenlerin stres tepkilerinde farklılık oluşturup oluşturmadığının belirlenmesidir. Araştırmanın çalışma grubunu 18-65 yaş aralığında araştırmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden 1515 kadın birey oluşturmuştur. Araştırma verileri, araştırmacılar tarafından hazırlanmış “Kişisel Bilgi Formu”, Covid-19 pandemi süreci ile ilgili soruların yer aldığı “Anket Formu” ve Türkçe’ye uyarlaması Doğan (2015) tarafından yapılan “Psikolojik Sağlamlık Ölçeği” kullanılarak toplanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, pandemi süreci kadınların %82,4’ünün kaygı düzeyini artırmış, %80,9’unun geleceğe yönelik beklentilerini olumsuz yönde etkilemiş, 77,5’inin mutsuzluk düzeyini arttırmıştır. Kadınların 63,8’i kendilerini bu süreçte yalnız hissettikleri, %64,2’sinin öfke düzeylerinin arttığı, %73,3’ünün uyku düzenlerinin bozulduğu, %81,3’ü ailesiyle daha çok zaman geçirmeye başladığı, %66,9’unun psikolojik olarak kendini güçsüz hissettikleri de araştırmanın diğer sonuçlarıdır. Katılımcıların %60,3’ü bu süreçte aile içi çatışmaları daha çok yaşamış, %65,2’si sosyal, %66,8’i psikolojik, %70,1’i ekonomik desteğe daha çok ihtiyaç duymuş, %91,4’ü aile üyeleri için daha çok endişelenmiştir. Araştırma sonucunda ayrıca kadın katılımcıların yaş düzeyi arttıkça psikolojik sağlamlıklarının arttığı belirlenmiştir. Eğitim durumu açısından da; lise mezunu olan kadınların psikolojik sağlamlık ölçeği puan ortalamalarının ortaokul, üniversite ve lisansüstü mezunlarına oranla daha yüksek olduğu görülmektedir. Gelir durumunu gelir-giderin üstünde belirtenler, pandemi nedeniyle işini kaybedenler ile çocuk sahibi olmayan kadınların psikolojik sağlamlık puan ortalamalarının daha düşük olduğu belirlenmiştir. Bu çalışmanın yapılabilmesi için Kırıkkale Üniversitesi Girişimsel Olmayan Araştırmalar Etik Kurulu’nun 10/12/2020 tarih ve 2020/13 sayılı yazısı ile Etik Kurul izni alınmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Turkish Studies Economics, Finance, Politics

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 467
Atıf : 360
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini