Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 71
 Görüntüleme 185
 İndirme 45
 Sesli Dinleme 1
Pandemi Sürecinde Psikolojik Sağlamlık
2020
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Bütün dünyayı etkisi altına alan COVID-19 pandemisi, insanlarda ruhsal sorunlara yol açmış ve açmaya devam etmektedir. Pandemi nedeniyle yaşanabilecek ruhsal sorunların azaltılması ve önlenebilmesi için psikolojik sağlamlık çalışmaları önemli bir rol taşımaktadır. Bu çalışmada COVID-19 pandemi sürecinde bireylerin psikolojik sağlamlık düzeylerini yordayan değişkenlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Nicel araştırma türlerinden korelasyonel araştırma deseninde tasarlanan araştırmada, veri toplama aracı olarak “Kişisel Bilgi Formu”, “Psikolojik Sağlamlık Ölçeği Kısa Formu” ve “Depresyon Anksiyete Stres Ölçeği-21 (DASÖ-21)” kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Türkiye’nin 31 farklı ilinden toplam 237 yetişkin birey oluşturmuştur. Katılımcıların % 54.4’ü (129) kadın, % 45.6’sı (108) ise erkek olup yaşları 19 ile 57 arasında değişmektedir. Araştırma verileri, adımsal regresyon tekniğiyle analiz edilmiştir. Analiz sonuçları, önem sırasına göre katılımcıların depresyon ve anksiyete düzeylerinin, eğitim seviyelerinin ve COVİD-19’a karşı aldıkları tedbirlerin, psikolojik sağlamlık düzeylerini anlamlı bir şekilde yordadığını göstermektedir. Söz konusu değişkenler, katılımcıların psikolojik sağlamlık düzeylerinin % 32’sini açıklamaktadır. Depresyon ve anksiyete düzeyi düşük, üniversite mezunu ve COVİD-19’a karşı yüksek düzeyde tedbir alan katılımcıların psikolojik sağlamlık düzeylerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Psikolojik sağlamlık düzeyinin pandemi sürecinde özellikle depresyon ve anksiyete gibi ruhsal sorunların önüne geçmek için etkili olduğu anlaşılmaktadır. Eğitim düzeyi daha yüksek olan ve COVİD-19’a karşı etkin tedbir alan bireylerin, kendilerini daha güvende hissettikleri ve bundan dolayı psikolojik sağlamlık düzeylerinin arttığı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Psychological Health In The Pandemic Process
2020
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

The COVID-19 pandemic, which affects the whole world, has caused and continues to open up mental problems in humans. Psychological well-being studies play an important role in reducing and preventing mental problems that may be caused by pandemia. This study aims to identify the variables in the process of the COVID-19 pandemic that affect the levels of psychological stability of individuals. In the research designed in the correlational research pattern of the types of Nicel research, the data collection tool was used as "Personal Information Form", "Psychological Sustainability Scale Short Form" and "Depression Anxiety Stress Scale-21 (DASO-21)". The study group consisted of a total of 237 adult individuals from 31 different provinces of Turkey. 54.4 percent of participants (129) were women, 45 percent. 6 of them (108) are men and their ages are between 19 and 57. The research data was analyzed by step-by-step regression technique. The results of the analysis show that the participants’ levels of depression and anxiety, the levels of education and the measures they take against COVID-19 significantly affect the levels of psychological stability. These variables describe 32% of the participants' levels of psychological stability. The level of depression and anxiety has been found to be lower, the levels of psychological stability of graduates and participants who take a high level of care against COVID-19 are higher. It is clear that the level of psychological strength is effective in preventing mental problems such as depression and anxiety in the pandemic process. Individuals with a higher level of education and taking effective measures against COVID-19 are believed to feel safer and thus increase their levels of psychological stability.

Anahtar Kelimeler:

Psychological Resilience During Pandemic
2020
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

The COVID-19 pandemic, which has affected the entire world, has caused and is still causing mental problems in people. Studies on psychological resilience play a significant role in reducing and preventing mental problems that may result from the pandemic. This study aims to determine the variables that predict psychological resilience levels of individuals during the COVID-19 pandemic. The study, which is quantitatively designed and utilizes correlation technique, uses “Biographical Information Form,” “Brief Psychological Resilience Scale” and “Depression, Anxiety Stress Scale-21 (DASS-21)” as data collection instruments. The study group consists of 237 adults from 31 different provinces across Turkey. The 54.4% (129) of the participants are female and 45.6% (108) are male with their ages ranging between 19 and 57. The data was analyzed using stepwise regression technique. The results show that in order of importance participants’ depression and anxiety levels, educational level and the measures they took against COVID-19 meaningfully predict psychological resilience levels. The given variables explain 32% of the participants’ psychological resilience levels. The participants with low levels of depression and anxiety, and who were university graduates and took strict measures against COVID-19 were found to have higher levels of psychological resilience. Psychological resilience is understood to play an influence in preventing mental health problems such as depression and anxiety during the pandemic. It is believed that well-educated individuals who took precautions against the COVID-19 virus felt safe and therefore had higher levels of psychological resilience.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 46.034
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini