Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
Sanliurfa Ornekleminde Depresif Belirtiler ve Anksiyete Yayginliginin Covi̇d-19 ve Psikolojik Dayaniklilik Ile İliskisinin İncelenmesi
2023
Dergi:  
Kıbrıs Türk Psikiyatri ve Psikoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada Şanlıurfa’da yaşayan bireylerin depresif belirtiler ve anksiyete yaygınlığının Covid 19 ve psikolojik dayanıklılık ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Mevcut çalışma kesitsel bir çalışma olup ilişkisel tarama modelinde tasarlanmıştır. Araştırma grubunu 18-65 yaş aralığında, Şanlıurfa ilinde ikamet eden ve araştırmaya katılmayı kabul etmiş 704 Kadın (%43,14) ve 928 Erkek (%56,86) olmak üzere toplamda 1632 kişi oluşturmuştur. Bu araştırmada katılımcılara araştırmacı tarafından oluşturulan Demografik Bilgi Formu, Beck Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği ve Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği uygulanmıştır. Katılımcıların sosyo-demografik özelliklerine, sağlık ve madde kullanım durumlarına ve Covid 19’a ilişkin bazı görüş ve uygulamalarına göre Beck Depresyon Ölçeğinden ve Beck Anksiyete Ölçeğinden aldıkları puanların karşılaştırılmasında; bağımsız değişken iki gruplu ise bağımsız örneklem t testi, ikiden fazla gruplu ise ANOVA uygulanmış ve ileri analiz için Tukey testi kullanılmıştır. Katılımcıların Beck Depresyon Ölçeğinden, Beck Anksiyete Ölçeğinden ve Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeğinden aldıkları puanlar arasındaki korelasyonlar için Pearson testi ve regresyon analizi uygulanmıştır. Bulgular: Araştırmadan elde edilen sonuçlar incelendiğinde katılımcıların cinsiyetine, yaşına, eğitim durumu, medeni durumu, aylık gelir, çocuk sahibi olma ve oturdukları eve nasıl sahip olma durumları, fiziksel/psikolojik hastalığın varlığı ve alkol/psikoaktif madde kullanımına göre Beck Depresyon ve Beck Anksiyete Ölçeğinden aldıkları puanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu saptanmıştır. Katılımcıların Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği toplam puanı ve ölçekteki alt boyutlar ile Beck Depresyon ve Beck Anksiyete Ölçeği puanları arasında negatif yönde ve anlamlı düzeyde korelasyonlar bulunmuştur. Sonuç: Pandemi kapsamı dâhilinde fiziksel koruyucu tedbir ile beraber ruh sağlığını korumaya yönelik tedbirlerin alınması önerilmektedir. Sağlık profesyonelleri, özellikle psikologlar, COVID-19 hastalarının psikolojik durumlarının farkında olmalı ve ruh sağlıklarını iyileştirmek için dayanıklılığı arttırmak üzerine odaklanmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Investigation Of The Relationship Between Depressive Symptoms and Anxiety Prevalence With Covid-19 and Psychological Resilience In Sanliurfa Sample
2023
Yazar:  
Özet:

Objective: In this study, it was aimed to examine the relationship between depressive symptoms and anxiety prevalence of individuals living in Şanlıurfa with Covid 19 and psychological resilience. Method: The current study is a cross-sectional study and was designed in relational screening model. The research group consisted of a total of 1632 people, 704 women (43.14) and 928 men (56.86), residing in the province of Şanlurfa, aged between 18-65 and accepted to participate in the research. In this study, the Demographic Information Form, Beck Depression Scale, Beck Anxiety Scale and Psychological Resilience Scale for Adults were applied to the participants. In the comparison of the scores of the participants from the Beck Depression Scale and Beck Anxiety Scale according to their socio-demographic characteristics, health and substance use status, and some of their views and practices regarding Covid 19; Independent sample t test was used if the independent variable was in two groups, ANOVA was applied if there were more than two groups, and the Tukey test was used for further analysis. The correlations between the scores of the participants from the Beck Depression Scale, Beck Anxiety Scale and Resilience Scale for Adults were examined with the Pearson test and regression analysis. Findings: When the results obtained from the research were examined, it was determined that there was a statistically significant difference according to the participants' gender, age, educational status, marital status, monthly income, having any children and how they owned the house they lived in, the presence of physical/psychological illness and alcohol/psychoactive substance use between the scores they received from Beck Depression and Beck Anxiety Inventory. Negative and significant correlations were found between the participants' total score on the Adult Resilience Scale and the sub-dimensions of the scale, and Beck Depression and Beck Anxiety Scale scores. Conclusion: Within the scope of the pandemic, it is recommended to take measures to protect mental health along with physical protective measures. Health professionals, especially psychologists, should be aware of the psychological state of COVID-19 patients and focus on building resilience to improve their mental health.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Kıbrıs Türk Psikiyatri ve Psikoloji Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 37
Atıf : 2
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini