Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 47
 İndirme 11
 Sesli Dinleme 1
Covid-19 Pandemi Sürecinde Bireylerin Psikolojik Sağlamlık Düzeyleri ve Rekreasyonda Algılanan Sağlık Çıktılarının İncelenmesi
2021
Dergi:  
Spor Bilimleri Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından COVID-19 olarak adlandırılan koronavirüs pandemisi tüm dünyayı etkisi altına alarak yeni yaşam koşullarını beraberinde getirmiştir. Bu süreçte bireylerin psikolojik durumlarında ve rekreasyonel aktivitelerde algılanan sağlık çıktılarında farklılaşmanın olacağı düşüncesiyle yapılan bu çalışmada bireylerin psikolojik sağlamlık düzeyleri ve rekreasyonda algılanan sağlık çıktılarının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda çalışmaya Türkiye’nin farklı bölgelerinde ikamet eden 516 kişi (255 kadın, 261 erkek) gönüllü olarak katılmıştır. Araştırma verileri pandemi koşulları nedeniyle online ortamda hazırlanan çevrimiçi anket yöntemiyle toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formunun yanında Türkçeye Tayfun Doğan (2015) tarafından uyarlanan “Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği” ve Yerlisu Lapa vd., (2017) tarafından uyarlanan “Rekreasyonda Algılanan Sağlık Çıktıları Ölçeği” kullanılmıştır. Veri analizinde bağımsız örneklemler için t testi, tek faktörlü ANOVA ve Pearson Korelasyon testleri kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgularda, cinsiyet değişkenine göre katılımcıların psikolojik sağlamlık düzeyleri puan ortalamalarının istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde farklılaştığı görülmektedir. Katılımcıların herhangi bir sağlık/fitness merkezine üyelik durumlarına göre yapılan analizde rekreasyonda algılanan sağlık çıktıları ölçeğinin tüm alt boyutlarında, fiziksel aktiviteye katılım durumu değişkeninde ise her iki ölçekte ve tüm alt boyutlarda istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmektedir. Bununla birlikte katılımcıların psikolojik sağlamlık düzeyleri ile rekreasyonda algılanan sağlık çıktıları ortalama puanları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna varılmaktadır. Sonuç olarak, Covid-19 pandemi sürecinde fiziksel açıdan aktif olan ve düzenli egzersiz yapan bireylerin psikolojik sağlamlık düzeylerinin ve rekreatif aktivitelerde algıladıkları sağlık çıktılarının daha yüksek olduğu belirtilebilir. Bu durumda, katılımcıların psikolojik sağlamlık düzeyleri arttıkça rekreasyondan algıladıkları sağlık çıktıları düzeyinin de arttığı söylenebilir.

Anahtar Kelimeler:

Covid-19 Pandemic Review Of Individuals' Level Of Psychological Wellbeing and Recreational Health Outcomes
2021
Yazar:  
Özet:

The coronavirus pandemic, called COVID-19 by the World Health Organization (WHO), has affected the whole world and brought new living conditions. This study, which is conducted with the idea that there will be differentiation in the health outcomes perceived in the psychological conditions of individuals and recreational activities, aims to study the levels of psychological stability of individuals and the health outcomes perceived in recreation. 516 people living in different regions of Turkey (255 women, 261 men) participated voluntarily in this work. The research data was collected through the online survey method prepared on the basis of pandemic conditions. In addition to the personal information form as a data collection tool, the "Short Psychological Sustainability Measurement" adapted to Turkey by Typhoon Doğan (2015) and the "Sustainability Measurement" adapted by Yerlisu Lapa vd., (2017) were used in Recreation. In data analysis, t tests for independent samples, one-factor ANOVA and Pearson Correlation tests were used. In the findings obtained from the study, the gender variable shows that the psychological stability levels of participants are statistically significantly differentiated. The analysis of the membership status of the participants to any health/fitness center shows statistically significant differences in all subdimensions of the health outcomes scale detected in recreation, and in the variation of the participation status in physical activity in both scales and in all subdimensions. However, the conclusion is that there is a meaningful relationship in the positive direction between the psychological strength levels of the participants and the average health outcomes perceived in the recreation. As a result, it can be noted that individuals who are physically active during the Covid-19 pandemic process and who exercise regularly have higher levels of psychological strength and health outcomes they perceive in recreational activities. In this case, it can be said that the level of health outcomes they perceive from the recreation increases as the levels of psychological stability of the participants are increasing.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Spor Bilimleri Araştırmaları Dergisi

Alan :   Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 251
Atıf : 944
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini