Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 59
 İndirme 31
Attila İlhan'ın " Duvar"="" Adlı="" Şiirini="" Tahlil"="
2019
Dergi:  
Türklük Bilimi Araştırmaları
Yazar:  
Özet:

Özet: Cumhuriyet Dönemi Türk şiiri içinde Attila İlhan’ın, hem bir “ben” şairi hem de “toplumcu” bir şair olarak yarım yüzyılı aşan (65 yıl) şiir serüveni, üç temel safhada ele alınmaktadır: Nazım Hikmet etkisiyle savaş, özgürlük, sömürü, insan/insanlık sevgisi gibi temaları işlediği “toplumcu geçekçi evre (1941-1954)”; kent insanının bunalımlı serüvenlerini ve “bireyin kendi varlığını ve evrendeki yerini sorguladığı evre (1954-1968)” ve “neoklasik dönem” (1968’den sonraki dönem).  1948 tarihinde yayımlanan ilk şiir kitabı “Duvar”, şairin, büyük ölçüde, toplumcu gerçekçiliğin Türkiye’deki önemli öncü isimlerinden Nazım Hikmet’in etkisinde kaleme aldığı ilk evrenin ürünüdür. Söz konusu kitapta yer alan şiirlerde genel olarak II. Dünya Savaşı’nın insanlığın hürriyetini kısıtlaması, ülke ayırt etmeksizin tüm dünya halklarına yaşattığı acılar ve bunlarla beraber “yurt ve dünya için barış; bütün insanlar için hürriyet ve mutluluk” gibi insanlığın geleceğine dair umutlar ve özlemler ele alınmaktadır. Özellikle “dünyakari”, “lilişan”  “umumi ıstırap şarkısı”, “onlar bizi itham ediyor”, “karanlıkta kaynak yapan adam”, “harp kaldırımında aşk”, “sabaha kadar”, “düştü polonya kalesi”, “marianne”, “diliyar”, “lili marlen”, “heyamol” gibi –kimi nispeten uzun-şiirlerde, genelde, savaşın çağrıştırdığı hürriyet sevgisi/özlemi, esaret, ölüm gibi toplumsal temalar öne çıkmaktadır. Bu çalışmada bunlardan, şairin söz konusu kitabına da adını veren “Duvar” adlı şiiri zihniyet, yapı, tema, dil-üslup ve ahenk başlıkları altında tahlil edilmiştir. 

Anahtar Kelimeler:

Atti̇la İlhan'in " Duvar"="" Adli="" Siirini="" Tahlil"="
2019
Yazar:  
Özet:

Summary: In the Turkish poem of the Republic Period, Attila Ilhan’s poem, which has exceeded a half-century (65 years) as a “I” poet and a “socialist” poet, is discussed in three basic stages: the “socialist transitional stage” (1941-1954) where war, freedom, exploitation, love for man/humanity, and the “neoclassical period” (1968 after), the “depressional stage” of the city man and the “such as the individual questioned his own existence and his place in the universe” (1954-1968) and the “neoclassical period” (1968 after).  The first poem book published in 1948 "Durvar" is the product of the first universe that the poet, in large part, has received the name of the important pioneers of social realism in Turkey under the influence of Nazım Hikmet. The poems in this book are in general. The limitation of the freedom of mankind by the World War, the suffering of the country undefined to all the peoples of the world, and with them the hopes and desires for the future of mankind, such as “peace for the country and the world; freedom and happiness for all men.” Specifically, social themes such as “global”, “liishan”, “public suffering song”, “they accuse us”, “the man who makes the source in the darkness”, “love in the harp lift”, “up to the morning”, “falled Polish castle”, “marianne”, “diliyar”, “li marlen”, “heyamol” – some relatively long-poems, usually, the war calls for freedom love/determination, prison, death. In this study, the poem "The Wall", which also named the poet's book, was evaluated under the headlines of mentality, structure, theme, language-simplification and harmony.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Türklük Bilimi Araştırmaları

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 631
Atıf : 5.141
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini