Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 29
 İndirme 9
Uluslararası Ekonominin Covid-19’a Karşı Piyasalardaki Durumunun Yatırımlar Perspektifinden İncelenmesi
2021
Dergi:  
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

2020 yılının mart ayında başlayan Covid-19 salgın krizi gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülkeyi sert bir şekilde vurmuş ve dünya genelinde ortaya konulan sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin gerçekleşmemesine neden olmuştur. Bu durum özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki kalkınma hedeflerine ulaşmada engel oluşturmuştur. Covid-19 salgın krizi ülke ekonomilerinin arz ve taleplerini değişime uğratmıştır. Bu durum ise özellikle finansal piyasalarda krizler yaşanmasına sebebiyet vermiştir. Gelişmiş ülkeler tarafından sağlanan yardım, zayıf ekonomileri olan ve özellikle uluslararası sermaye piyasalarına erişimi olmayan ülkeler için yetersiz düzeydedir. Ancak hali hazırda yardım etmesi gereken gelişmiş ülkelerin çoğu, ekonomik büyüme, üretim çıktısı, istihdam oranı, mali durum ve borç miktarı gibi kötüleşen makroekonomik koşullarla karşı karşıya kalmıştır. Global ekonomilerin etkileşiminin hızla arttığı bir dönemde gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkeler yabancı kaynakları ülkelerine çekmek için çabalarını artırmaktadırlar. Büyümeleri için gerekli olan kaynaklar doğrudan yabancı yatırımlar ve sıcak para da diyebileceğimiz finansal piyasalara olan yatırımlardan oluşmaktadır. Bu ülkeler yatırımları çekmek isteseler de özellikle az gelişmiş olan ülkelerin finansal piyasaları çok az gelişmiş olduğu için çekebilecekleri yatırımlar sadece doğrudan yatırımlar şeklinde olacaktır. Burada da o ülkelerde rekabet avantajı, ucuz hammadde, ucuz iş gücü, hukuk altyapısı, güvenlik gibi çok çeşitli faktörler devreye girmekte ve istenilen yatırım tutarlarına ulaşmak mümkün olmamaktadır. Yapılan bu çalışmada, uluslararası yatırımlarda ülkelerin politik, ekonomik ve yerel faktörlerinin önemi dışında böyle bir salgın sürecinde uluslararası sermaye yatırımlarının hem dünya ülkelerinin hem de Türkiye’nin finansal tablolarına olan etkisi değerlendirilmiştir. Çalışmada salgın sürecine ilişkin durum yazarlar tarafından hesaplanan veriler ışığında anlatılmıştır. Sonuç olarak salgın ülkelere sadece sağlık alanında değil ekonomik anlamda da derin sarsıntılar yaşatmıştır. Ülkeler hem kısa hemde uzun vadeli ekonomi politikaları oluşturmalı ve küresel sistem içerisindeki karşılıklı etkileşimleride dikkate alarak bu süreci en az zararla, kontrollü bir şekilde ilerletmeye çalışmalıdır. Krizleri fırsata çevirmeyi başaran ülkelerin süreçten karlı çıkmasıda muhtemeldir.

Anahtar Kelimeler:

Investigation Of The International Economy Against Covid-19 In The Markets From The Investment Perspective
2021
Yazar:  
Özet:

The Covid-19 epidemic crisis, which started in March 2020, hit many developed and developing countries hard and prevented the achievement of the sustainable development goals. This situation has created an obstacle especially for the developing countries. The Covid-19 epidemic crisis has changed the supply and demand balances of the world economies. This situation caused crises especially in financial markets. Aid provided by developed countries is insufficient, especially for countries with weak economies and insufficient access to international capital markets. Most of the developed countries that should have helped already have faced worsening macroeconomic conditions such as economic growth, production output, employment rate, finances and amount of debt. At a time when the interaction of global economies is increasing rapidly, developing and underdeveloped countries are increasing their efforts to attract foreign resources to their countries. Although these countries want to attract investments, the investments they can attract will only be in the form of direct investments, especially since the financial markets of underdeveloped countries are very underdeveloped. Here, too, various factors such as competitive advantage, low cost raw materials, low wage labor, legal infrastructure and security come into play in those countries, and it is not possible to reach the minimum targeted investment goals. In this study, apart from the importance of the political, economic and local factors of the countries in international investments, the effect of international capital investments on the financial tables of both the world countries and Turkey during such an epidemic was evaluated. In the study, the situation regarding the epidemic process was explained in the light of the data calculated by the authors. As a result, the epidemic has caused deep shocks to the countries not only in the field of health but also in the economic sense. Countries should create both short-term and long-term economic policies and try to advance this process in a controlled manner with the least damage, taking into account the mutual interactions within the global system. It is likely that countries that have succeeded in turning crises into opportunities will profit from the process.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 228
Atıf : 734
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini