Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 83
 İndirme 34
Uluslararası Sermaye Akımlarının Makroekonomik Göstergeler ile İlişkisi - The Relatıonshıp Of Internatıonal Capıtal Flows Wıth Macroeconomıc Indıcators
2019
Dergi:  
Mehmet Akif Ersoy University Journal of Social Sciences Institute
Yazar:  
Özet:

Günümüz ekonomilerinde uluslararası sermaye hareketlerinin ülke ekonomisinin üzerindeki etkileri araştırılmaktadır. Özellikle sermaye hareketlerinin serbestleşmesiyle doğrudan yabancı yatırımlar gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere kaymaktadır. Dışa açık ekonomi politikaları izlemeye başlayan gelişmekte olan ülkeler uluslararası sermaye hareketlerini kendi ülkelerine çekmek için yabancı yatırımcıları teşvik edici politikalar izlemişlerdir. Gelişmekte olan ülkelere giren yabancı yatırımlar o ülkenin ekonomisi üzerinde hem olumlu hem de olumsuz etkiler oluşturmuştur. Bağımsızlığını kazandıktan sonra diğer gelişmekte olan ülkeler gibi Türkmenistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan ve Kazakistan Cumhuriyetlerinde, ülke ekonomisinin istikrarlı büyümesi için dışa açık, ihracatı arttırıcı politikalar izlenmeye başlamıştır. Yabancı yatırımları ülkeye çekmek amaçlı ekonomik politikalar uygulanmıştır. Bu çalışmada söz konusu ülkelerin bağımsızlığını kazandıktan sonraki dönemlerde uygulanan politikalar sonucunda ülkeye giren uluslararası sermaye hareketlerinin ülke ekonomisi üzerindeki etkileri ve sonuçları ekonometrik olarak ortaya konulmaya çalışılmıştır. 1996-2016 yılları arasındaki veriler kullanılarak panel veri ekonometrisi analizleri yapılmıştır. Çalışmada elde edilen sonuca göre doğrudan yabancı yatırımların ihracat ile doğru orantılı, enflasyonla ters orantılı bir ilişkisi vardır. Çalışmanın en belirgin sonucu beklenenin aksine incelediğimiz dönemde GSYH’nın tahmin katsayısının negatif ve istatistiki olarak anlamsız çıkmasıdır.

Anahtar Kelimeler:

Uluslararasi Sermaye Akimlarinin Makroekonomi̇k Gostergeler İle İli̇ski̇si̇ - The Relationship Of International Capital Flows With Macroeconomic Indicators
2019
Yazar:  
Özet:

In today’s economies, the impact of international capital movements on the country’s economy is being investigated. In particular, with the liberalization of capital movements, foreign direct investments move from developed countries to developing countries. The developing countries that have begun to follow the outer economic policies have followed policies that encourage foreign investors to attract international capital movements to their own countries. Foreign investments in developing countries have had both positive and negative impacts on the country’s economy. After obtaining independence, other developing countries, such as Turkmenistan, Azerbaijan, Kyrgyzstan, Uzbekistan and the Republic of Kazakhstan, have begun to follow out-of-the-country, export-increasing policies for the stable growth of the country’s economy. Economic policies aimed at attracting foreign investments to the country. In this study, the policies implemented in the periods following the independence of the countries concerned, the impact and consequences of international capital movements entering the country on the country’s economy were attempted to be econometrically revealed. Panel data econometrics analysis was conducted using data between 1996-2016 years. According to the study, direct foreign investments have a correctly proportionate, reverse-proportionate relationship with inflation. The most obvious result of the study, contrary to the expected, is that the estimated GDP rate in the period we study is negative and statistically meaningless.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Mehmet Akif Ersoy University Journal of Social Sciences Institute

Alan :   Filoloji; Hukuk; İlahiyat; Sağlık Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 650
Atıf : 2.623
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini