Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 62
 İndirme 15
Akademisyenlerin Örgütsel Demokrasi Algısı ve Örgütsel Sessizlik Düzeyi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
2020
Dergi:  
Turkish Studies Economics, Finance, Politics
Yazar:  
Özet:

Rekabetin arttığı küreselleşen dünyada, örgütlerin ayakta kalması ve hatta rakipleri arasında öne çıkması büyük ölçüde örgütlerin çıktılarına bağlıdır. Üniversiteler de dâhil olmak üzere tüm örgütlerde çalışanların yönetimin uygulamalarında söz sahibi olması, onaylamadığı uygulamaları eleştirmesi, fikirlerini ve önerilerini paylaşması kurumun daha işlevsel çıktılar üretmesine katkı sağlar. Örgütsel demokrasinin yerleştiği ve çalışanlar tarafından benimsendiği işletmelerde, çalışanların yönetim uygulamalarına katılım hak ve sorumluluklarının olduğunu düşünerek eylemde bulunmaları beklenir. Çalışanlar, örgütsel uygulamalar hakkında fikir ve önerilerini paylaşarak kurumun çıktılarına katkıda bulunurlar. Bu araştırma bir örgütte çalışanların örgütsel demokrasi algıları arttıkça sessizlik düzeylerinin düşebileceği varsayımına dayanmaktadır. Çalışanların sessizlik düzeyinin düşmesi seslerinin yükselebileceği anlamına gelmektedir. Tanımlayıcı tipteki bu araştırmanın amacı akademisyenlerin örgütsel demokrasi algısı ve örgütsel sessizlik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini 192 akademisyen oluşturmuştur. Veriler, örgütsel demokrasi ölçeği ve örgütsel sessizlik ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Akademisyenlerin %53,1’inin erkek, %38’inin araştırma görevlisi ve %29,2’sinin doktor öğretim üyesi olduğu belirlenmiştir. Kadın akademisyenlerin örgütsel demokrasi puanlarının erkeklere göre anlamlı şekilde yüksek olduğu bulunmuştur (p<.05).  Araştırma görevlileri ile öğretim görevlilerinin örgütsel sessizlik (korunma amaçlı sessizlik) düzeyinin öğretim üyelerine göre anlamlı şekilde yüksek olduğu (p<.05), buna karşın örgütsel demokrasi algılarının ise düşük olduğu belirlenmiştir (p<.05). Örgütsel sessizlik ve örgütsel demokrasi arasındaki ilişki incelendiğinde, negatif yönlü ve anlamlı ilişki (r=-.218; p<.01) bulunmuştur. Üniversitelerde sessizliğin azaltılması için örgütsel demokrasi algısının yükseltilmesine yönelik uygulamaların hayata geçirilmesi üniversite çalışanlarının özellikle de araştırma görevlilerinin ve öğretim görevlilerinin sessizliğinin azaltılmasında etkili olabilir. 

Anahtar Kelimeler:

null
2020
Yazar:  
0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Turkish Studies Economics, Finance, Politics

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 467
Atıf : 367
Turkish Studies Economics, Finance, Politics