Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 113
 İndirme 64
Tokat Ebu Sems (vezir Ahmed Pasa) Zaviyesi Vakfi
2019
Dergi:  
Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Muhammet OKUDAN Dr. Öğretim Üyesi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi, İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü, Siyer ve İslam Tarihi Anabilim Dalı Assist.Prof. Dr., Tokat Gaziosmanpaşa Üniversity, Faculty of Divinity, Department of History of İslam and Arts, Science of Siyar and İslamic History Tokat, TURKEY [email protected] ORCID: org/0000-0002-3400-1410 Geliş Tarihi: 05.04.2019, Kabul Tarihi: 03.05.2019 DOI: 10.34085/buifd.549871 Ebu Şems Zaviyesi Tokat’ta Sultan II. Mesut döneminde Hicri 687/Miladi 1288 yılında Ebu’l-Hasan bin Eş-Şems tarafından inşa ettirilmiştir. Bu zaviyeye gelir getirmek üzere Tokat Merkezde çeşitli dükkanlar, bahçeler, değirmen hissesi ile Artukabad’da çeşitli köyler vakfedilmiştir. Vâkıf zaviyede görev yapmak üzere şeyh, sufi, müezzin, bevvab gibi çeşitli kadrolar ihdas etmiş ve bu görevlere azatlı kölelerinin atanmasını şart koşmuştur. Vakfın muhasebesi ile ilgili Osmanlı öncesi döneme ait herhangi bir belge tespit edilememiştir. Aynı şekilde Osmanlı döneminde de Ebu Şems Zaviyesi ile ilgili bir belgeye  rastlanmamıştır. Bununla birlikte yapının Osmanlı döneminde “Vezir Hankahı”, “Vezir Ahmed Paşa Zaviye ve Türbesi” olarak isimlendirildiği anlaşılmıştır. Gerek Ebu Şems gerekse Vezir Ahmed Paşa hakkında detaylı bir bilgi bulunamamıştır. İncelenen muhasebe kayıtlarında vakfa bir takım müdahaleler yapılarak akarların büyük bir kısmına el konulduğu saptanmıştır. 19. Yüzyılın sonlarına doğru ciddi bir tamirat geçiren zaviye 1939 depremine kadar ayakta kalmayı başarmıştır. 39 depreminden sonra çekilen fotoğraflarda zaviyenin dış duvarlarının yıkıldığı etrafına baraka şeklinde dükkanların yapıldığı görülmüştür. 1969 yılında eski eser olarak tescil edilen yapı günümüzdeki şeklini 1988 yılında yapılan restorasyonda almıştır. Bu makalede zaviyenin elde edilen vakfiyesi ve muhasebe kayıtları değerlendirilerek Tokat’ın dini ve sosyal tarihinin ortaya çıkarılmasına bir katkı sağlanması amaçlanmıştır.        

Anahtar Kelimeler:

Tokat Abu Shems (vezir Ahmed Pasha) Zaviyesi Foundation
2019
Yazar:  
Özet:

Muhammad OKUDAN Dr. Teacher, Tokat Gaziosmanpaşa University, Theological Faculty, Islamic History and Arts Department, Syrian and Islamic History Anabolic Department Assist.Prof. Dr., Tokat Gaziosmanpaşa University, Faculty of Divinity, Department of History of Islam and Arts, Science of Siyar and Islamic History Tokat, TURKEY [email protected] ORCID: org/0000-0002-3400-1410 Date of entry: 05.04.2019, Date of admission: 03.05.2019 DOI: 10.34085/buifd.549871 Abu Shems Zaviyesi Sultan II in Tokat. Hicri was built in Mesut in 687/Miladi in 1288 by Abu'l-Hasan bin Ash-Shems. To bring this income to the Tokat Center, various shops, gardens, mining shares and various villages in Artukabad have been founded. They had a lot of things to do, and they had a lot of things to do, they had a lot of things to do, they had a lot of things to do, they had a lot of things to do. No documents related to the foundation's accounting of the pre-Osman period were identified. In the same way, in the Ottoman period, there was no document regarding the Abu Shems Zaviye. However, it is understood that the structure was named "Vezir Hankahı", "Vezir Ahmed Paşa Zaviye and Turbesi" in the Ottoman era. There is no detailed information about Vezir Ahmed Pasha. In the accounting records, the foundation found that a number of interventions were made by the majority of the currents were removed. 19th. The Zaviye, which was undergoing a serious repair by the end of the century, managed to stand up until the 1939 earthquake. Photos taken after 39 earthquakes show that shops in the shape of barca were built around the outer walls of the vibe. The building, which was registered as an old work in 1969, took its present shape in the restoration in 1988. This article aims to contribute to the discovery of the religious and social history of Tokat by evaluating the foundations and accounting records obtained by the Zaviyen.

Anahtar Kelimeler:

2019
Yazar:  
Özet:

 Dervish Lodge Of Tokat Abu Shams (Vezir Ahmed Pasha) Foundation Zawiya of Abu Shams was built  Hijri 687 in Tokat, in period of Sultan II. Mesut. To bring income to this lodge, various shops, gardens and mill shares have been devoted  in Tokat Center and Artukabad. In order to serve in the lodge, Vâkif has established various positions such as sheikh, sufi, muezzin and bevvab and stipulated the appointment of their freed slaves. No documents related to the accounting of the foundation were found before the Ottoman period. Similarly, there was no document in the Ottoman period. İn the Ottoman period this zawiya started to pass in the documents Vezir Ahmet Paşa’s Zawiya and Tomb. Pasha in the source. A large number of mites were seized in the records of the accounting records. By the end of the 19th century, a serious repair, the zaviye managed to survive until the 1939 earthquake. In 1969, it was registered as an ancient work. The building took its present form in the restoration in 1988. This paper is intended to contribute to revealing the religious and social history of Tokat, which is discussed in the framework of the obtained foundation and accounting records.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 337
Atıf : 233
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini