Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
 İndirme 5
 Sesli Dinleme 2
Zile Ulu Camisinin Yapı Elemanlarındaki Bozulmalar ve Restorasyon Çalışmaları
2022
Dergi:  
Turkish Studies Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Tokat kentinin 70 km batısında bulunan Zile ilçesinin, doğusunda Turhal ilçesi, güneyinde Artova ilçesi, batısında Yozgat ilinin Çekerek ilçesi, kuzeyinde ise Amasya ili yer almaktadır. Zile Tokat’ın büyük ilçelerinden biridir. Yüzölçümü 1512 km2 olan ilçenin rakımı 710 metredir. Yerleşme ovanın orta yerinde yükselen bir höyüğün çevresinde kurulmuştur. Anadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden biridir. Evliya Çelebi Seyahatnamesi’ne göre “1643” yılında burada halı ve kilim dokumacılığının ileri gitmesinden dolayı şehrin bu adı aldığı belirtilmektedir (https://zileturizm.com, 2022). Zile tarihsel ve kültürel miras yönünden oldukça zengin bir kent merkezidir. Bu taşınmaz kültürel miras daha çok geleneksel kent dokusu üzerinde konumlanmıştır. Geleneksel kent dokusu üzerinde konumlanmış yapılardan birisi de camilerdir. Yapılar genel olarak Osmanlı Devletinin 18 ve 19. yüzyılda inşa edilmiştir. Camiler mimari ve bezeme açısından Türk İslam geleneğinin kültür ve sanat ortamını yansıtmaktadır. Zile Ulu Camisi ilçe merkezinde yer almış olup mimari ve bezeme yönünden Erken Dönem Osmanlı Mimarisi ile benzerlik göstermektedir. Caminin yapı elemanları üzerinde geç dönemde birtakım sorunlar meydana gelmiştir. Bu sorunlara karşı çeşitli müdahaleler yapılmıştır. Onarımların en kapsamlısı 2010 yılında uygulanmıştır. Çalışmada çizimler gerekli kurum, kuruluş ve kişilerin arşivlerinden alınmıştır. Yapının görselleri tarafımca çekilmiştir. 2010 yılında restorasyonu yapılan Zile Ulu Camisinin restorasyon öncesi ile sonrası arasındaki yapılan çalışmaları karşılaştırarak günümüz açısından bir değerlendirmesi yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Disruptions and restoration work in the building elements of Zile Ulu Camisin
2022
Yazar:  
Özet:

It is located 70 km west of the city of Tokat in the Zile district, in the east Turhal district, in the south Artova district, in the west Yozgat district Çekerek district, in the north Amasya district. It is one of the great cities of Zile Tokat. The area, which has a size of 1512 km2, is 710 meters. The settlement is established around a hole that rises in the middle of the hole. It is one of the oldest settlements in Anadolu. According to the Evliya Çelebi Travelnamesi, in the year 1643 there is the name of the city due to the advance of the carpet and kilim documentation. by HTTPS://zileturizm.com in 2022. Zile is a very rich city center in terms of historical and cultural heritage. This immovable cultural heritage is placed more on the traditional city tissue. One of the structures located on the traditional city fabric is the mosques. The buildings were generally built in the 18th and 19th centuries of the Ottoman State. The mosques reflect the cultural and art environment of the Turkish Islamic tradition in terms of architecture and decoration. Zile Ulu Mosque is located in the center of the district and is similar to the early Ottoman architecture in terms of architecture and decoration. A lot of problems have occurred in the late period on the building members. There were various interventions against these issues. The most extensive repairs were implemented in 2010. The drawings were taken from the archives of the necessary institutions, organizations and persons. The images of the building were drawn from me. In 2010, the restoration of the Zile Ulu Camisin was compared with the work done between the restoration before and after.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Turkish Studies Social Sciences

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 677
Atıf : 914
Turkish Studies Social Sciences