Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 139
 İndirme 59
Ahmet Mithat Efendi’nin Romanlarında “hikmet-i Peder”
2020
Dergi:  
Turkish Studies Language and Literature
Yazar:  
Özet:

Batılılaşma tarihimiz içinde Tanzimat Devri’nin önemli bir yere sahip olduğu bilinen bir gerçektir. Çünkü bu dönemde alınan kararlar ve yapılan yenilikler, Osmanlı Devleti’nin siyasî ve kültürel hayatında köklü değişikliklere sebep olmuştur. Dönemin bütün edebiyatçıları ile birlikte Ahmet Mithat Efendi de bu gelişmelerin tanıklarındandır. Hemen hemen her konuda yazarak edebiyatımıza birçok eser kazandıran Ahmet Mithat Efendi, aile ve toplum hayatımızın birçok yönünü bu eserlerinde ele almıştır. “Hikmet-i Peder” romanı da baba kavramı üzerinde durduğu ve babanın aile kurmada, çocukların evlilik ve eğitimindeki rolünü sorguladığı önemli eserlerindendir. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden olan tarama modeli kullanılmıştır. Hikmet-i Peder romanı başta olmak üzere, “Hüseyin Fellâh”, “Müşahedat”, “Paris’te Bir Türk”, “Eski Mektuplar”, “Henüz On Yedi Yaşında”. “Acaib-i Alem”, “Çengi”, “Taaffüf”, “Diplomalı Kız”, “Felatun Beyle Rakım Efendi”, romanlarındaki baba karakterleri incelenmiştir. Bu romanlara genel olarak bakıldığında romanlardaki baba karakterlerinin kimisinin ismi romanda verilmiştir. Eski Mektuplar’da Saim Bey, Acaib-i Alem’de Hicabi Efendi, Çengi romanında Canbert Bey, Taaffüf romanında Daniş Bey, Diplomalı Kız romanında Jean Pepres, Felatun Beyle Rakım Efendi romanında ise Mustafa Meraki Efendi’nin isimleri verilmiştir. Henüz On Yedi Yaşında romanında ise Kalyopi’nin babasına, Hüseyin Fellah romanında Hüseyin’in babasına, Paris’te Bir Türk adlı romanda Nasuh Bey’in babasına yer verilmiş olup isimleri belirtilmemiştir. Müşahedat romanında ise baba figürü olarak Ahmet Mithat vardır. Araştırmanın temelini oluşturan Hikmet-i Peder romanındaki baba karakterinin de mesleği verilmiş olup ismi verilmemiştir. Çalışmanın sonucunda Ahmet Mithat Efendi’nin aile ve toplum hayatımızda baba kavramının önemine işaret ettiği görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Ahmet Mithat Efendi'nin's Romanes "hikmet-i Peder"
2020
Yazar:  
Özet:

It is a well-known fact that in our history of westernization the Tanzimat era has a significant place. Because the decisions and innovations made during this period have led to radical changes in the political and cultural life of the Ottoman State. Together with all the literaries of the time, Ahmet Mithat Efendi is a witness to these developments. Ahmet Mithat Efendi, who has earned many works to our literature by writing about almost every subject, has addressed many aspects of our family and community life in these works. The novel "Hikmet-i Peder" is also one of the important works in which the father stands on the concept of the father and questiones the role of the children in the formation of the family, marriage and education. In this study, a screening model of quality research methods was used. The wisdom-i father’s novels include “Hussein Fellâh”, “Müşahedat”, “A Turk in Paris”, “Old Letters”, “Only Seventeen Years”. "Acaib-i Alem", "Zengi", "Taaffüf", "Diplomatic Girl", "Felatun Mr. Number Lord", the father's characters in their novels have been studied. In general, the names of some of the father characters in the novels are given in the novel. In the Old Letters, Saim Bey, Hicabi Efendi in Acaib-i Alem, Canbert Bey in the Chengi novel, Daniş Bey in the Taaffüf novel, Jean Pepres in the Diplomatic Girl novel, Felatun Beyle Rakim Efendi in the novel, and Mustafa Meraki Efendi in the novel. At the age of seven in the novel, the father of Kalyopi, the father of Hussein in the novel Hussein Fellah, the father of Nasuh Mr. in the novel A Turk in Paris, and the names are not mentioned. In the novel of Makhedat there is Ahmet Mithat as the father figure. The knowledge of the father’s character in the novel, which is the basis of the research, has also been given profession and has not been given the name. The study has shown that Ahmet Mithat Efendi has pointed out the importance of the concept of father in our family and community life.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Turkish Studies Language and Literature

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 748
Atıf : 270
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini