Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 20
 Görüntüleme 46
 İndirme 9
Psikolojik Sermaye ve Duygusal Emeğin Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkisi
2019
Dergi:  
İşletme Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç – Turizm işletmelerinin rekabet avantajı elde etmek için hizmet kalitelerini çalışanların duygularını yöneterek elde etmeye çalışmaları örgütsel başarıda yeterli bir faktör olmamakla birlikte duygusal emeğin olumsuz etkileri de göz alındığında işletmelerin faaliyetlerinde verimli olabilmeleri için çalışanların katkısına ihtiyaç vardır. Bu çalışmanın amacı psikolojik sermaye ve duygusal emeğin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisini araştırmaktır. Yöntem – Alan araştırması şeklinde yürütülen bu çalışmada veriler anket aracılığıyla toplanmıştır. Gaziantep ilinde 4 ve 5 yıldızlı otel işletmelerini kapsayan çalışmanın örneklem grubu 228 çalışandan oluşmaktadır. Verilerin analizinde, keşfedici ve doğrulayıcı faktör analizleri yapılmış, değişkenler arası korelasyonlar tespit edilmiş ve yapısal eşitlik modeli ile modelin uyum iyiliği testleri ve regresyon analizi yapılmıştır. Bulgular – Yapılan analizler neticesinde, çalışanların duygusal emek düzeylerinin örgütsel bağlılık düzeyleri üzerinde negatif ve anlamlı bir etkisinin olduğu, psikolojik sermaye düzeylerinin ise örgütsel bağlılık düzeyleri üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Tartışma – Psikolojik sermayenin zorluklar karşısında çalışanlarda olumlu duyguları arttırıcı etkisi ve olumsuzluklara karşı motive edici etkisi çalışanların örgütlerine karşı hissetmiş oldukları olumsuz duyguları azaltabilmektedir. Gerek duygusal emekten kaynaklanan olumsuz durumlar karşısında çalışanların psikolojik kaynaklarının güçlendirilmesi gerekse de örgütsel bağlılığının güçlendirilmesi açısından çalışanların psikolojik sermayelerinin arttırılması örgütlere önemli bir avantaj sağlayacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Psikolojik Sermaye ve Duygusal Emegin Orgutsel Baglilik Uzerindeki Etkisi
2019
Yazar:  
Özet:

Purpose - Tourism companies are trying to the quality of services by managing the emotions of employees to a competitive advantage while not a sufficient factor in organizational success while taking into account the negative effects of emotional work, they need the contribution of employees in order to be efficient in their activities. The aim of this study is to explore the impact of psychological capital and emotional work on organizational commitment. Method - in the form of field research, the data was collected through the survey. The sample group of the work that covers 4 and 5 star hotel enterprises in the province of Gaziantep consists of 228 employees. In the analysis of the data, detective and verifying factor analyses were carried out, intervariable correlations were detected and structural equality model and model conformity tests and regression analysis were carried out. Results - The analysis found that employees’ emotional work levels have a negative and meaningful impact on the levels of organizational commitment, while the levels of psychic capital have a positive and meaningful impact on the levels of organizational commitment. Discussions - The positive effects of psychological capital on employees in the face of challenges and the motivating effects against negative ones can reduce the negative emotions that employees have felt against their organizations. The need to strengthen the psychological resources of employees in the face of negative situations arising from emotional work, but the increase in the psychological capital of employees in terms of strengthening their organizational commitment will provide a significant advantage to the organizations.

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




İşletme Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.210
Atıf : 9.648
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini