Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 274
 İndirme 55
İslâm Felsefesinde Ruh - Beden İlişkisi
2020
Dergi:  
Turkish Studies Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Ruh – beden ilişkisi Antik Çağ filozoflarından beri tartışılan bir meseledir. Platon, Aristo ve Yeni – Platoncu filozoflar, İslâm filozoflarının ruh – beden anlayışları üzerinde derin iz bıraktılar. İslâm filozofları nefs nazariyelerini Antik Çağ ve Yeni – Platoncu filozofların düşünceleri üzerine inşa ederken, İslâm’ın temel kaynaklarını da esas alarak yeni bir ruh – beden anlayışını ortaya koydular. Metafiziğin en önemli meselelerinden olan nefs nazariyesi, İslâm filozoflarından Kindî, Fârâbî, İbn Sînâ ve İbn Rüşd’ün müstakil eserlerine konu olmuştur. İslâm filozofları bu akıl, ruh, nefs ve beden kavramlarını değerlendirerek bu konuyu açıklamaya çalıştılar. İnsan bedeni söz konusu olunca genelde kullanmayı tercih ettikleri kavram nefs kavramı olmuştur. İslam felsefesinde ruh ve beden arasındaki ilişki, ruhun bedenle birleşmesi, beden üzerindeki etkisi, ruhun bağımsızlığı, bedenin durumu, bedenin ölümünden sonra ruhun ayrılması, ve ruhun bireyselliğini koruyup korumadığına göre şekillenir. İslâm filozoflarının ruh -beden ilişkisi konusundaki argümanları genelde birbirine benzemektedir. Antik Çağ filozoflarından etkilendikleri gerçeği göz ardı edilemez. Ancak İslâm dininde temel inanç konuları olan Ahiret hayatı, ruhun ölümsüzlüğü, cennet - cehennem gibi meseleler de bu konu ile bağlantılıdır. Bu nedenle ruh -beden ilişkisi ile ilgili düşüncelerinde bu hassas konularda da bilgiler vermişlerdir. Biz bu makalede Kindî, Fârâbî, İbn Sînâ ve İbn Rüşd’ün ruh – beden ilişkisi konusundaki düşüncelerini ortaya koyarak, İslâm felsefesinde ruh – beden ilişkisi meselesini aydınlatmaya çalıştık.

Anahtar Kelimeler:

Relationship In The Islamic Philosophy - The Soul
2020
Yazar:  
Özet:

The spirit-body relationship is a matter that has been discussed since ancient philosophers. Platon, Aristotle and the New-Platonic philosophers left a deep trace on the spirit-body concepts of the Islamic philosophers. While Islamic philosophers built their nefs Nazarians on the ideas of ancient and New-Platonic philosophers, they also found out a new spirit-body understanding, based on the basic sources of Islam. The most important subjects of the metaphysics, the nefs Nazariya, were the subject of the works of the Islamic philosophers Kindî, Fârâbî, Ibn Sîna and Ibn Rüşd. The Islamic philosophers tried to explain this subject by evaluating these concepts of mind, spirit, soul and body. When it comes to the human body, the concept that they prefer to use is the concept of nefs. In the Islamic philosophy, the relationship between the soul and the body is formed according to the unity of the soul with the body, its influence on the body, the independence of the spirit, the state of the body, the separation of the spirit after the body’s death, and whether the spirit preserves or not the individuality. The arguments of the Islamic philosophers on the spirit-body relationship are often similar to each other. The fact that they were influenced by ancient philosophers cannot be neglected. But in Islam, the main themes of faith are the life of the world, the immortality of the soul, and the issues such as heaven and hell are also related to this topic. Therefore, in their thoughts about the spirit-body relationship, they also gave information on these sensitive topics. In this article, we tried to illuminate the question of the spirit-body relationship in the Islamic philosophy by exposing the thoughts of Kindî, Fârâbî, Ibn Sîna and Ibn Rûd about the spirit-body relationship.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Turkish Studies Social Sciences

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 677
Atıf : 894
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini