Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
 İndirme 1
Palyatif Toplumlarda “acı” ve “gerçeklik” Algısının Dönüşümü: Sosyal Medya Üzerine Bir Çalışma
2023
Dergi:  
Journal of History School
Yazar:  
Özet:

Chul Han’ın nitelendirmesiyle palyatif toplumlar yoğun bir anestezik etkinin altındadır ve burada bireyin acı hissetmesine neden olabilecek her türlü eylem engellenmektedir. Bu toplumda mutluluk ve acı birbirinin zıddı olarak algılanır, acı bireyi sınırlandırıcı bir duygu olarak görülür ve dışlanır, burada acı bireyin zayıflığının bir göstergesi olarak kabul edilir. Birey, mutlu olmaya zorlanmakta ve bireylerin olumlu şeylere yönlendirilmesi sağlanmaktadır. Gündelik yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen sosyal medya platformları bireyleri etkilemede ve yönlendirmede önemli bir araçtır ve bu platformlarda oluşturulan içerikler bireylerin algılarını biçimlendirmektedir. Bu bakımdan sosyal medya mecraları bireyin gerçeklik ile kurduğu ilişki biçimini de etkilemektedir. Acı ve gerçeklik kavramları arasında bir bağ kuran Han, acıyı gerçeklik olarak nitelendirmiş ve palyatif toplumda gerçekliğin kurmaca olarak inşa edildiğini ifade etmiştir. Bu çalışmada, palyatif toplum teorisinden hareketle acı ve gerçeklik kavramları üzerinde durulmuş, sosyal medyada acı kavramının nasıl örtbas edildiği aktarılarak yine sosyal medya üzerinden gerçekliğin nesnel bir şekilde yansıtılmadığı ortaya konulmuştur. Bu araştırmanın temel amacı, günümüzde acı ve gerçeklik kavramlarına dair farkındalık oluşturmaktır. Bir sosyal medya araştırması olan bu çalışmada ‘mutlumesaj’ uygulamasının Instagram sayfası ele alınmış ve betimsel analiz yöntemi kullanılarak içerik çözümlemesi gerçekleştirilmiştir. Uygulamanın Instagram’daki hesabı bir aylık süreyle incelenerek toplamda 18 görsel analiz edilmiştir. Üç farklı kategori oluşturularak analiz edilen içerikler sonucunda medya içeriklerindeki temaların bireysellik, hazzı öne çıkaran içerikler, mutluluk, akışta kalmak, cesaret vb. olduğu belirlenmiştir. Ayrıca sayfada ağırlıklı olarak mavi rengin tercih edildiği de dikkat çekicidir. Bu çalışmada elde edilen verilerin sonucuna göre sosyal medyanın bireylere alternatif bir palyatif ortam sunduğu ifade edilebilir.

Anahtar Kelimeler:

The Return Of The Alge Of "aci" and "reality" In Palliative Societies: A Movement On Social Media
2023
Yazar:  
Özet:

With Chul Han’s qualification, palliative societies are under an intense anesthetic effect, and here any action that may cause the individual to feel pain is prevented. In this society, happiness and suffering are perceived as one another’s disturbance, pain is seen and excluded as a limiting feeling of the individual, here pain is perceived as an indicator of the individual’s weakness. The individual is compelled to be happy and ensures that individuals are directed to positive things. Social media platforms, which are becoming an integral part of our daily life, are an important tool in influencing and guiding individuals, and the content created on these platforms shapes the perceptions of individuals. In this regard, social media makers also influence the form of the individual’s relationship with reality. Han, who established a link between the concepts of pain and reality, described pain as reality and expressed that reality was built as a fantasy in the palliative society. In this study, the palliative social theory focuses on the concepts of pain and reality, and it is revealed that the concepts of pain are covered in social media and that the reality is not objectively reflected through social media. The main objective of this research is to raise awareness of the concepts of pain and reality today. This study, which is a social media research, addressed the Instagram page of the 'happiness message' app and made content analysis using the visual analysis method. The app’s Instagram account has been reviewed for a month and a total of 18 visual analyses have been made. The results of the content analyzed by creating three different categories are the individuality of the subjects in the media content, content that highlights pleasure, happiness, stay in flow, courage, etc. It is determined. It is also remarkable that mainly the blue color is preferred on the page. According to the results of this study, it can be stated that social media offers an alternative palliative environment to individuals.

Anahtar Kelimeler:

Transformation Of “pain” and “reality” Perceptions In Palliative Societies: A Study On Social Media
2023
Yazar:  
Özet:

As Chul Han describes, palliative societies are under an intense anesthetic effect, and any action that may cause the individual to feel pain is prevented. In this society, happiness and pain are perceived as the opposite of each other, pain is seen as a limiting emotion and is excluded, in this place, pain is accepted as an indicator of the individual’s weakness. The individual is forced to be happy and it is ensured that individuals are directed to positive things. Social media platforms, which have become an indispensable part of our daily life, are an important tool in influencing and directing individuals, and the content created on these platforms shapes the perceptions of individuals. In this respect, social media channels also affect the shape of the relationship that one builds with reality. Han, who made a connection between the concepts of pain and reality, described the pain as reality and stated that reality in palliative society is constructed as fiction. In the study, the concepts of pain and reality were emphasized based on the palliative theory of society, and it was conveyed that the concept of pain was covered up in social media and that reality could not be reflected objectively on social media. The main purpose of this research is to raise awareness about the concepts of pain and reality today. In this study, which is a social media research, the Instagram page of the ‘happymessage’ application was discussed and content analysis was carried out using the descriptive analysis method. This page on Instagram was examined for a month and a total of 18 images were analyzed. As a result of the content analyzed by creating three different categories, it has been determined that the themes in the media content are individuality, content that emphasizes pleasure, happiness, going with the flow, courage, etc. It is also noteworthy that the color blue is mostly preferred on the page. According to the results of the data obtained in this study, it can be stated that social media offers individuals an alternative palliative environment.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Journal of History School

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.883
Atıf : 3.347
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini