Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 79
 İndirme 41
Yahya Kemal'in ‘neşâtî’nin Gazelini Tahmis’i Üzerinden Yahya Kemal ve Neşâtî’yi Okumak
2019
Dergi:  
Turkish Studies Language and Literature
Yazar:  
Özet:

Yahya Kemal Beyatlı, 20. yüzyıl Türk Edebiyatı'nın, kültür ve düşünce dünyasının önde gelen aydınlarındandır. O, çok yönlü bir kişiliktir. Şair, yazar ve aynı zamanda bir siyasetçidir. Onun manzum eserlerinin yanında mensur eserleri de bulunmaktadır. Onun şiirlerinde iki farklı şiir dili görülür. Bu anlamda iki şiir kitabı ön plana çıkar. Bunlardan birincisi "Kendi Gök Kubbemiz" ikincisi ise "Eski Şiirin Rüzgârıyle" adını taşır. Bunun dışında Rubailer adlı bir eseri de bulunmaktadır. "Kendi Gök Kubbemiz" onun yeni tarzda yazdığı modern şiirlerden oluşurken "Eski Şiirin Rüzgârıyle" adlı kitabı ise Divan şiirinin etkisiyle yazılmış şiirlerden müteşekkildir. Bu iki kitap özellikle dil itibariyle birbirlerinden ayrılırlar. "Kendi Gök Kubbemiz"de sade bir Türkçe kullanan Yahya Kemal, "Eski Şiirin Rüzgârıyle" adlı çalışmada Divan şiirinin 20. yüzyıldaki temsilcisi gibidir. Bu çalışmada "Eski Şiirin Rüzgârıyle" adlı eserin "Musammatlar" bölümünde geçen "Neşâtî'nin Gazelini Tahmis" başlıklı şiiri incelenmiştir. Bilindiği üzere "tahmis" bir şairin gazel yahut kasidesinin her beytinin önüne üç mısra eklenmesiyle oluşturulur. İki farklı şairin mısralarının bir araya gelmesiyle oluşturulan tahmiste amaç şiirde konu bütünlüğünü sağlamaktır. Tahmisin güzelliği tahmisi yazan şairin başarısına bağlıdır. Bu çalışmada Divan şiirinin başarılı şairlerinden Neşâtî'nin "-ı bile" redifli meşhur gazeline Yahya Kemal'in yazdığı tahmis incelenmiştir. Bu incelemede mezkûr tahmisten yola çıkılarak hem Yahya Kemal hem de Neşâtî'nin sanatından söz edilmiş, her iki şairin kaleminden ve düşünce dünyasından süzülerek bir araya gelen tahmise istinaden bazı çıkarımlarda bulunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Read Yahya Kemal's 'neshenti's Gazelini Tahmis's Yahya Kemal and Geshenti
2019
Yazar:  
Özet:

Yahya Kemal Beyatlı is one of the leading lights of the 20th-century Turkish Literature, the world of culture and thought. He is a diverse personality. He is a poet, a writer and also a politician. Their works are also accompanied by their works. In his poems there are two different poems. Two poems are in front of the book. The first of them is "Our own heaven's cup" and the second is called "The Wind of the Old Poetry". In addition, there is also a name of Ruby. "Our own heaven's cup" consists of modern poems he writes in his new style, while his book "With the Wind of the Old Poetry" is grateful of poems written with the influence of Divan poems. These two books are distinct from each other, especially in terms of language. Yahya Kemal, who uses a pure Turkish in "Our own Sky Cup", is like a representative of Divan poem in the 20th century in his work "With the Wind of the Old Poem". In this work, the poem entitled "Gaselini Tahmis" was studied in the "Musammat" section of the work "The Wind of the Old Poetry". As it is known, the "Tahmis" is created by adding three eggs to each beet of a poet's gazel or casides. The purpose of the assumption of the two different poems is to ensure the integrity of the subject in the poem. The beauty of the estimate depends on the success of the poet. In this study, the estimates of the successful poet of Divan poem were studied by Yahya Kemal's famous gazeline redirected by Neşâtî's "-the even". In this study, some conclusions have been made in relation to the assumption of the art of both Yahya Kemal and Neşâtî, and the assumption of the art of both the poets and the world of thought, and the assumption of the art of both the poets.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Turkish Studies Language and Literature

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 748
Atıf : 270
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini