Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 31
 İndirme 14
Afazili Hastaların Konuşmalarında Gözlemlenen Perseverasyonların İncelenmesi: Türk Afazili Hastalar Üzerinde Yapılmış Deneysel Bir Çalışma
2013
Dergi:  
The Journal of Academic Social Science Studies
Yazar:  
Özet:

Dil ve beyin ilişkisini inceleyen beyindilbilimi, bireylerde ortaya çıkan dil sorunları ile de ilgilenmektedir. Bu sorunlardan birisi, beynin sol yarıküresindeki bir hasar sonucu meydana gelen afazidir. Beyin hasarı nedeniyle dil ile ilgili beyin fonksiyonlarının kaybı veya yetersizliği olarak tanımlanan afazide ortaya çıkan en önemli sorunlardan birisi de perseverasyondur. Verilmesi gereken yeni yanıt için, başka bir yanıt ya da davranışın uygunsuz ve amaçsız olarak tekrarlanması, geçmiş yanıtların araya girmesi ve bu yanıtların tekrarlılığı ya da sürekliliği olarak ortaya çıkan perseverasyon yıllardır birçok araştırmacının çalışma konusu olmuştur. Bu çalışmanın amaçları, Türk afazili hastaların adlandırma ve tekrarlama işlevlerinde yapmış oldukları perseverasyonların afazi türleri ile ilişkisini araştırmak, perseverasyonların afazi sonrası geçen süre ile ilişkisini ortaya koymak, adlandırma ve tekrarlama işlevlerinde perseverasyon yapma oranını karşılaştırmak, perseverasyonları kendi türleri açısından değerlendirmektir. Dokuz Eylül ve Ege Üniversitelerinde gözlemlenen 10'u akıcı ve 16'sı tutuk olmak üzere toplam 26 afazili hasta çalışmanın veri tabanını oluşturmaktadır. Araştırmada hastalara öncelikle Ege Afazi Testi ile genel dil değerlendirmesi yapılmış, ardından bu çalışma kapsamında hazırlanan Resim/Sözcük Ölçeği uygulanarak hastaların konuşmalarındaki perseverasyonlar saptanmıştır. Elde edilen veriler amaçta belirtilen açılardan değerlendirilmiş ve istatistiksel analizler ile yorumlanmıştır. Değerlendirmeler sonucunda afazi türünün ve afazi sonrası geçen sürenin perseverasyon üzerinde etkisinin istatiksel olarak anlamlı olmadığı görülmüştür. Tekrarlama ve adlandırma işlevleri karşılaştırıldığında ise adlandırma işlevinde anlamlı düzeyde daha fazla perseverasyon yapıldığı, en sık yapılan perseverasyon türlerinin ise aralıklı ve sürekli perseverasyon olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








The Journal of Academic Social Science Studies

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.397
Atıf : 11.203
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini