Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 2.035
 İndirme 111
 Sesli Dinleme 3
Türklerdeki Ikta Sisteminin Karşılaştırmalı Tarih Açısından Değerlendirilmesi
2018
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Ikta kelimesi sözlükte “kesmek, ayırmak” anlamındadır. Terim olarak devlet başkanı veya onun adına yetkililerin, özellikle arazi gibi taşınmaz mallarla, tabi kaynaklarını mülkiyet, işletme veya faydalanma hak ve imtiyazlarını ya da bir bölgenin vergi gelirlerinin uygun kişilere verilmesidir. İslamiyet’ten önceki eski Türklerde bir kısmı yerleşik de olsa toprak mülkiyeti ile ilgili adetleri vardır. Türkler tamamen yerleşik hayata geçtikten sonra işledikleri topraklar özel mülkiyet ve cemaat mülkiyeti olmak üzere ikiye ayrılıyordu. Eski Türklerde de ıkta sistemine çok benzeyen bir sistem varmış. Selçuklular bunu zaman ve zemine uygun olarak kendi dönemlerine uygun hale getirerek geliştirmişlerdir. Hz. Muhammed çok sayıda kişiye değişik sebeplerle Ikta vermiştir. Bu iktâların bir kısmı kalpleri İslâm’a ısındırılacaklara verilmiş, bir kısmı da toprakların daha verimli hale getirilmelerini sağlamak amacıyla yapılmıştır. Hz. Peygamberin çok yaygın şekilde ıkta ettiği bilinmektedir. Selçuklularda askeri ıkta usulünü ilk defa ortaya koyan ve uygulayan Nizamülmülktür. Gerçekten İslam dünyasına ait olan ıkta sistemi Selçuklular döneminde Türk askeri ve idari usullerine göre tamamıyla yeni bir mahiyet almıştı. Nizamülmülkü’ün bu ıkta usulü bundan sonra bütün Türk devletlerinde uygulanmıştır. Ondan önce böyle küçük topraklar halinde ıktalar yoktu. Topraklar Abbasiler döneminde olduğu gibi büyük parçalar olarak emirlere ıkta olarak verilir, fakat ordu mensuplarına verilmezdi. Farsça bir kelime olan tımar, iyilik, bağışlamak, lütuf, cömertlik, yardım anlamlarına gelmektedir. Anadolu Selçuklu devletinin Moğollar tarafından istilasıyla ıkta sistemi yıkılmış, fakat beylikler tarafından muhafaza edilerek, Osmanlıya Tımar olarak geçmiştir. Bu çalışmamızdaki amacımız ıkta sisteminin nasıl ortaya çıktığı ve gerek Türklerde gerekse diğer devletlerde nasıl uygulandığı değildir. Esas olarak ıkta sistemini tamamen Türklere ait bir uygulamamıdır yoksa diğer devletlerden alınmış bir uygulamamıdır bunu araştırmaya çalışacağız.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.745
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini