Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 20
 Görüntüleme 108
 İndirme 27
Milli Eğitim Şûralarında Ders Kitapları
2012
Dergi:  
Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Ders kitapları; eğitim öğretim ortamlarınınsık kullanılan veçok başvurulan kaynaklarıdır. Bu çalışmada, Milli Eğitim sistemininönemli mercii olan şûralara ders kitaplarının nasıl yansıdığını tespit etmek amaçlanmıştır. Bu bağlamda Milli Eğitim Şûraları’nda ders kitapları ile ilgili alınan kararlar incelenmiş ve değerlendirilmiştir. İnceleme sonunda Şûralarda alınan kararlar; ders kitaplarının içerik, biçim, dil-anlatım özellikleri başlıkları altında ele alınmıştır. Araştırma kapsamında ilki 1939 yılında gerçekleştirilmiş olan 1. Maarif Şûrasından,son 2010 yılında toplanan 18. Milli Eğitim Şûrasına kadar olan yayınlanmış tüm Şûra karar kayıtları incelenmiştir. Ders kitapları ile ilgili Şûralarda alınan kararlar, ileri sürülen fikirler ve öneriler incelenerek yorumlanmıştır. Günümüze kadar toplanan 18 Şûradan 10’unda (1.,2.,7.,9.,11.,12.,14.,15.,16. ve 18. Şûra olmak üzere) ağırlıklı olarak konu ile ilgili kararlara rastlanmıştır. İncelemelerden hareketle şu sonuçlara ulaşılmıştır: Alınan kararlar ağırlıklı olarak ders kitaplarının içerik özellikleri ile ilgilidir. Yoğunluk bakımından daha sonra kitapların biçim-teknik özelliklerinin, son olarak da dil-anlatım ile ilgili özelliklerinin ele alındığı görülmüştür. Ders kitaplarının içeriği ile ilgili alınan kararların; içeriğin bilimsel, nesnel, güncel olması, okuma-eleştirel düşünme ve sorgulama becerisi kazandırması gibi temel işlevleri ile ilgili olduğu tespit edilmiştir. Kitapların biçimsel özellikleri kapsamında ise görsellik ve baskı kalitesi gibi niteliklere değinilirken, dil-anlatım özelliklerinin ise öğrenci seviyesine uygunluğu üzerinde durulduğu göze çarpmaktadır. Ayrıca 1990’lı ve 2000’li yıllara doğru bilim ve teknolojideki gelişmeler paralelinde ders kitaplarının biçimsel özellikleri ile ilgili kararlara daha fazla ağırlık verildiği de bulgulanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 300
Atıf : 4
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini