Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 112
 İndirme 43
Irk Bitig Metninin Poetik Yapısı
2006
Dergi:  
Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi (HÜTAD)
Yazar:  
Özet:

Şehir kültürünün ilk sözlü abidesi olan Irk Bitig, IX. yy. da Göktürk alfabesi ile yazıya alınmış ve iyi-kötü zıtlığı üzerine kurulmuş fal kitabıdır. Asonans kafiye üzerine kurulan Irk Bitig, yaşamdaki olayları ve hadiselerdeki reelliği yansıtması ve fal açma özelliği bakımından önemli bir eserdir. Eserde leksik tekrarlar önemli bir yer tutar. Eski Türk şiirinin özelliklerinden biri olan aliterasyonlara Irk Bitig'de sıkça rastlarız. Böylece seslerin birbirini izlemesi, kulakta akıcılığın temin edilmesi prensip olarak düşünülmüş olabilir. Uygur edebiyatı ve eski Türk şiiri Irk Bitig'in şekillenmesinde önemli bir rol oynamıştır. Kısacası bu metnin işlevselliği sözlü kültür koduna uygun bir biçimde ortaya çıkmış, kehanet paradigması Türk dini-mitolojik olguları bağlamında sunulmuştur. Irk Bitig'de bedii tamlamalar dikkat çekmektedir. Bu tamlamaların yanında uslübi paralelizmler esere yüksek bir edebi estetik kazandırmıştır. Eserin önemli yönlerinden biri de konuşma dilinde yazılmış olmasıdır. Sözlü kültür geleneği için karakteristik olan nesir-şiir birleşmesinin var olduğu Irk Bitig'teki dörtlükler, Anadolu'da "mani", Azerbaycan'da "bayan" şeklinde gelişerek yeni kafiye sisteminin oluşmasını sağlamış, Türk şiirinin tarihi gelişim sürecini takip edebilme imkanını da böylece ortaya çıkarmıştır. Bu makalede Irk Bitig metni sözlü kültür bütünlüğü bağlamında ele alınmış, medeniyetin varislik prensibi bir kez daha vurgulanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The Poetic Structure Of The Irk Bitig Text
2006
Yazar:  
Özet:

Irk Bitig, the first verbal abid of the city culture, IX. YY . The book is written in the Alphabet of Göktürk and is based on good and evil contradictions. Founded on the Asonans Cave, Irk Bitig is an important work in terms of the reality of events and events in life and the ability to open the wave. Repeat repetitions hold an important place. The aliterations, which are one of the characteristics of ancient Turkish poetry, are often found in Irk Bitig. Thus, the monitoring of the sounds can be considered as the principle of ensuring fluency in the ear. The Uyghur literature and ancient Turkish poet Irk Bitig played an important role in the formation. In short, the functionality of this text appeared in a manner that corresponds to the verbal culture code, and the prophecy paradigm was presented in the context of the Turkish religious-mithological facts. In Irk Bitig, the bedie complements attract attention. In addition to these complements, the usly parallelisms gave the work a high literary aesthetic. One of the most important aspects of the work is that it is written in the language of speech. The quarters in Irk Bitig, where the gender-poetry unification is characteristic of the verbal culture tradition, have developed in the form of "mani" in Anadolu, "many" in Azerbaijan, ensuring the formation of a new kafiye system, and thus revealed the possibility of the Turkish poetry to follow the historic development process. In this article, the text of the race Bitig was discussed in the context of verbal cultural integrity, and the principle of heredity of civilization was once more emphasized.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi (HÜTAD)
Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi (HÜTAD)