Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 138
 İndirme 71
 Sesli Dinleme 1
Tedebbur Kelimesinin Kur’ânî Anlami Uzerine Bir Degerlendirme
2018
Dergi:  
Bozok Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kur’ân’ın doğru anlaşılması, onun muhatapları açısından son derece hayati bir konudur. Onu anlamanın önemli bir ayağını ise kelime, terkip ve cümlelerin dilbilimsel ve filolojik analizi oluşturmaktadır. İlahî bir mesaj olan Kur’ân’daki bazı kelimeler birbiriyle yakın anlamlıdır. Bununla birlikte Kur’ân’da detaylı anlam ifade eden kelimeler de bulunmaktadır. Bu tür kelimelerin anlaşılması noktasında kadim lügatlere bakılması elzemdir. Ayrıca ilgili kelime bağlamında ona benzer lafızların kullanıldığı Kur’ân’daki diğer âyetlerin göz önünde bulundurulması, siyak-sibak bağlamı ve yapı analizlerinin yapılması da Kur’ân’ı doğru anlamanın önemli aşmalarındandır. Bu çalışmamızda Kur’ân’ı anlamak ve yorumlamakla ilgili önemli kelimelerden biri olan “tedebbur” lafzının morfolojik yapısı ve Kur’ân âyetlerindeki anlamları incelenmiştir. Araştırmamızın hedefine ulaşabilmesi açısından “tedebbur” ile ilgili Kur’ân’daki tefekkür, tezekkür, ibret ve ru’yet gibi yakın anlamlı kelimelere değinilerek bir kavram çerçevesi oluşturulmaya çalışılmıştır. Araştırmamız esnasında tedvin döneminden günümüze kadarki süre zarfında farklı kaynak ve yöntemlerle tefsir yazan bazı müfessirlerin “tedebbur” kelimesiyle ilgili tefsirî izah ve yaklaşımları değerlendirilmiştir. Sonuç olarak Kur’ân’ın doğru anlaşılması bağlamında “tedebbur” kelimesinin ona benzer ifadelerden daha detaylı ve derin anlamlar ihtiva ettiği tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

2018
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Bozok Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 279
Atıf : 386
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini