Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 49
 İndirme 19
Göçmen ve Mülteci Esas Kayıt Defterine Göre Çankırı’da Bulgaristan Göçmenlerinin İskânı (1938)
2022
Dergi:  
International Journal Of Eurasia Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Balkanlarda Osmanlı hâkimiyetinin sona ermesi ile başlayan göçler Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra da devam etmiştir. Balkanlarda kalan Türklerin Anadolu’ya göçlerine ulus-devlet anlayışı çerçevesinde sıcak yaklaşılmıştır. Bu yaklaşımda iki temel etken bulunmaktadır. Bunlardan ilki Osmanlı’nın son dönemlerinde yaşanan savaşlar nedeniyle Anadolu nüfusunda ciddi bir azalmanın meydana gelmiş olması ikincisi ise Balkanlarda kalan Türklerin maruz kaldıkları baskılardan kurtarılmak istenmesidir. Bu çerçevede 1934-1938 yılları arasında Türkiye’ye Romanya ve Bulgaristan’dan göçlerin yoğunlaştığı görülmektedir. Balkanlardan gelen göçmenler nüfus yoğunluğu az olan yerlere öncelikle de Trakya bölgesine iskân edilmişlerdir. Ancak yaşanan göçmen akını nedeniyle 1936 yılında Ege, Karadeniz ve İç Anadolu bölgelerinde yeni iskân yerleri tespit edilmiştir. Özellikle 1938 yılında gelen göçmenler Balkanların iklimi ve coğrafi şartları ile uyumlu olmayan İç Anadolu bölgesinde iskân edilmiştir. Balkan göçmenlerinin İç Anadolu’da iskân edilmesi için belirlenen yerler arasında Çankırı ili bulunmamaktadır. Ancak Çankırı Göçmen ve Mülteci Esas Kayıt Defterinde yapılan incelemeler neticesinde bölgeye 1938 yılında Bulgaristan’dan gelen göçmenlerin iskân edildiği tespit edilmiştir. Bu çalışmada; Göçmen ve Mülteci Esas Kayıt Defterinde yer alan bilgiler ışığında Çankırı’ya iskân edilen göçmenlerin demografik özellikleri ve yapılan yardımlar ele alınmıştır. 

Anahtar Kelimeler:

Immigrants and Immigrants From Bulgaria In Chankiri (1938)
2022
Yazar:  
Özet:

The migrations that began with the end of the Ottoman rule in the Balkans continued after the establishment of the Republic of Turkey. The Turkish migrations to the Balkans have been warmly approached in the framework of national-state understanding. There are two main factors in this approach. The first of these is that a serious decline in the Anadolu population has occurred due to the wars of the Ottoman in the last period and the second is that the remaining Turkish people in the Balkans want to be saved from the pressure they are exposed to. From 1934 to 1938, migration from Romania and Bulgaria to Turkey increased. Immigrants from the Balkans have been spread to areas with low population intensity, primarily in the region of Trakya. However, due to the current immigrant flow, in 1936 new iscan sites were identified in the Egean, Black Sea and Inner Anadolu regions. In particular, immigrants arrived in 1938 were displaced in the Anatolian region which was not in accordance with the climate and geographical conditions of the Balkans. There is no Cankri river among the locations set for migrants to be displaced in the internal Anadolu. However, the investigations conducted in the Chankırı Immigrants and Refugees Basic Registry found that immigrants from Bulgaria were displaced in the region in 1938. In this study, in light of the information contained in the Immigrant and Refugees Basic Register, the demographic characteristics of the migrants who were displaced to the Chankırı and the aid made were discussed.

Anahtar Kelimeler:

0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
International Journal Of Eurasia Social Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 864
Atıf : 1.884
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini