Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 75
 İndirme 21
Öğrencilerin Bilişim Teknolojileri Öz Yeterlik Algısı ile İnternet Bağımlılığının İncelenmesi
2020
Dergi:  
Eğitim ve Toplum Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada öğrencilerin bilişim teknolojileri öz-yeterlik algısı ve internet bağımlılığı incelenerek bilişim teknolojileri öz-yeterlik algısı ile internet bağımlılığı arasındaki ilişki cinsiyet, yaş, sınıf düzeyi, bölüm, anne-baba eğitim durumu, ailenin gelir durumu boyutları incelenmiştir. Çalışmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, İstanbul ilinin Tuzla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı meslek liselerinde öğrenim gören 371 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında kullanılan veri toplama araçları İnternet Bağımlılığı Testi ve Bilişim Teknolojileri Öz-Yeterlik Algısı Ölçeğidir. Elde edilen veriler ile, öğrencilerin bilişim teknolojileri öz-yeterlik algısı ile internet bağımlılığı arasındaki ilişki cinsiyet, yaş, sınıf düzeyi, bölüm, ailenin eğitim durumu, ailenin gelir durumu açısından incelenmiştir. Verilerin analizi ile öğrencilerin internet bağımlılık düzeylerinin yüksek olduğu ancak bilişim teknolojileri öz-yeterlik algılarının anlamlı farklılık yaratacak düzeyde düşük olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin bilişim teknolojileri öz-yeterlik algısı ile internet bağımlılıkları arasında orta düzeyde bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır. Öğrencilerin bilişim teknolojileri öz-yeterlik algıları ile cinsiyet ve baba eğitim durumu ile arasında anlamlı farklılık olmadığı; yaş, sınıf düzeyi, bölüm, anne eğitim durumu ve gelir durum durumu ile arasında anlamlı farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. İnternet bağımlılığı ile öğrencilerin bölümleri arasında anlamlı farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. İnternet bağımlılığı çalışmalarında temel alınacak örneklem yaş grubu geniş tutulmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Students' Information Technology Self-competence Conception and Internet Addiction Review
2020
Yazar:  
Özet:

In this study, students studied the perception of self-sufficiency and internet addiction and the relationship between the perception of self-sufficiency and internet addiction between gender, age, class level, department, parent education status, family income status dimensions. Relational scan model was used in the study. The sample of the study is made by 371 students studying in the professional high schools associated with the Tuzla Provincial National Education Directorate of Istanbul. The data collection tools used in the framework of the research are the Internet Addiction Test and Information Technologies Self-Capacity Perception Scale. With the obtained data, the relationship between the student’s computer technology self-sufficiency perception and internet addiction has been studied in terms of gender, age, class level, department, education status of the family, income status of the family. Analysis of data has found that the levels of internet addiction of students are high but the level of computer technology self-sufficiency perceptions is low that will make significant differences. The conclusion has been made that computer technology is a middle-level relationship between self-capability perception and internet addictions. The conclusion is that there is no significant difference between the perceptions of self-sufficiency of students and the status of gender and father education; there is a significant difference between age, class level, department, mother education status and income status. The conclusion is that there is a significant difference between the internet addiction and the students’ departments. The sample age group to be taken on the basis of internet addiction studies should be widespread.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Eğitim ve Toplum Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 209
Atıf : 973
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini