Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 55
 İndirme 17
Sosyal Sorumluluk Uygulamalarının Çalışanların Örgütsel Bağlılıklarına Etkisi Üzerine Bir Araştırma: Otel İşletmelerinde Bir Uygulama
2021
Dergi:  
Türk Turizm Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Ekonomik bir kuruluş olmalarının yanı sıra sosyal bir kuruluş olma misyonu da taşıyan işletmelerin günümüz koşullarında faaliyetlerine kesintisiz ve rekabet avantajı sağlayarak devam edebilmeleri için sosyal sorumluluk faaliyetlerinde aktif olarak rol almaları gerekmektedir. İşletmeler, sosyal anlamda tüketicilere, topluma, çevreye, devlete, tedarikçilere oldukları kadar iç müşterileri olan çalışanlarına karşı da sorumludurlar. Özellikle turizm gibi emeğin yoğun olduğu sektörlerde, çalışanlar işletmelerinin en önemli sermayesi olarak görülmektedir. Bu doğrultuda çalışmanın amacı, İstanbul’da faaliyet gösteren uluslararası zincir otel işletmelerinde sosyal sorumluluk uygulamalarının çalışanların örgütsel bağlılıklarına etkisini belirlemektir. Araştırma kapsamında İstanbul’da faaliyet gösteren beş yıldızlı üç uluslararası zincir otel işletmesine bağlı üçer otel olmak üzere toplam dokuz otelin çalışanları araştırmanın evrenini oluşturmakta olup, örneklem grubu ise 352 çalışanı içermektedir. Anket tekniği ile elde edilen verilerin analizinde betimsel istatistiklerin (yüzde, frekans, aritmetik ortalama, standart sapma vb.) yanısıra t testi, varyans analizi ve korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, otel işletmelerinin sosyal sorumluluk uygulama düzeylerinin yüksek olduğu tespit edilirken, çalışanların örgütsel bağlılık düzeylerinin orta olduğu belirlenmiştir. Ayrıca; otel işletmelerinde sosyal sorumluluk uygulamalarının ekonomik sorumluluk boyutunda yoğunlaştığı, etik sorumluluklar boyutuna ise daha az odaklandıkları görülmektedir. Bununla birlikte çalışanların duygusal bağlılıklarının oldukça güçlü olduğu, devam ve normatif bağlılıklarının ise buna göre daha düşük olduğu anlaşılmaktadır. *Bu çalışma, Dilek PEKMEZCİ’nin “Sosyal Sorumluluk Uygulamaları ile Çalışanların Örgütsel Bağlılık ve İş Performansları Üzerine Bir Araştırma: Otel İşletmelerinde Bir uygulama” adlı yüksek lisans tezinden üretilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

A Study On The Impact Of Social Responsibility Practices On Employees' Organizational Liability: A Application In Hotel Business
2021
Yazar:  
Özet:

In addition to becoming an economic organization and the mission of becoming a social organization, must actively participate in social responsibility activities in order to be able to continue their activities in the present conditions without interruption and providing a competitive advantage. Companies are socially responsible for consumers, society, the environment, the state, suppliers, and their employees with their internal customers. Especially in the sectors where the work is intense, workers are seen as the most important capital of their. The aim of the work in this direction is to determine the impact of social responsibility practices in international chain hotel enterprises operating in Istanbul on the organizational commitments of employees. In the framework of the research, the staff of a total of nine hotels, including three hotels associated with the five-star three international chain hotel operations operating in Istanbul, are creating the universe of the research, and the sample group includes 352 employees. Analysis of the data obtained by the survey technique of the visual statistics (percentage, frequency, arithmetic average, standard deviation, etc.) In addition, the t test, variance analysis and correlation analysis were used. The research finds that hotel companies have high levels of social responsibility, while employees have a medium level of organizational commitment. In addition, it is seen that in hotel, social responsibility practices are focused on the extent of economic responsibility, and they are less focused on the extent of ethical responsibility. However, it is clear that the employees’ emotional commitment is quite strong, and their continuous and normative commitment is less compared to that. *This study is derived from the Wish PEKMEZCI's master's thesis "A Research on Social Responsibility Applications and Employees' Organizational Responsibility and Business Performance: A Application in Hotel Business".

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Türk Turizm Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 627
Atıf : 2.240
2023 Impact/Etki : 0.435
Türk Turizm Araştırmaları Dergisi