Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 279
 İndirme 33
Lex Commıssorıa Yasağı ve Uygulama Alanı
2021
Dergi:  
Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Lex Commissoria Yasağı ile taraflar arasında borç muaccel olmadan önce, borç muaccel olup ödenmediği takdirde rehne konu malın mülkiyetinin rehinli alacaklıya geçeceğine dair sözleşmeler yasaklanmıştır. Lex Commissoria Yasağı 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu madde 873/2’de düzenlenmiştir. Yasağın amacı krediye ihtiyaç duyan borçlunun sömürülmesini engellemek ve alacaklının haksız menfaat elde etmesini engellemektir. Çalışmamda Lex Commissoria Yasağının görünümü ve sonuçları üç ana başlık altında incelenmiştir. İlk bölümde Lex Commissoria Yasağı kavramı, unsurları ve uygulama alanı açıklanmıştır. İkinci bölümde Lex Commissoria Yasağının kapsamı ve hükümleri ele alınmıştır. Bu açıklamalar ışığında, yasağın sınırı belirlenmiştir. Üçüncü bölümde ise yasağa aykırılığın sonuçları ve yasak kapsamında değerlendirilebilecek özel nitelikte işlemler saptanmıştır. Ayrıca Lex Commissoria Yasağının taşınır ve taşınmaz rehni bakımından uygulama alanı ele alınmıştır. Bu kapsamda 6750 sayılı Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu ile hukukumuza gelen yenilikler belirtilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Lex Commissoria Yasagi ve Uygulama Alani
2021
Yazar:  
Özet:

The Lex Commissoria Act and the contracts between the parties are prohibited that the property of the hostage will be transferred to the hostage recipient before the debt is settled, if the debt is settled or not paid. The Lex Commissoria Prohibition is regulated in Article 873/2 of the Turkish Civil Law No. 4721. The purpose of the ban is to prevent the debtor from being exploited and prevent the recipient from obtaining unfair profits. In my study, the appearance and results of the Lex Commissoria Prohibition were examined under three main titles. The first section describes the concept, elements and scope of the Lex Commissoria Prohibition. The second section discusses the scope and provisions of the Lex Commissoria Prohibition. In the light of these statements, the limit of the prohibition has been determined. In the third section, the consequences of the prohibition and the prohibition can be assessed in the context of the prohibition. The Lex Commissoria Prohibition has also been addressed in terms of moving and non-mobile hostages. In this framework, 6750 commercial transactions have been introduced in the Law of the Transported Reddit.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi

Alan :   Hukuk

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 726
Atıf : 2.715
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini