Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 9
 Görüntüleme 276
 İndirme 147
Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Yansıtıcı Düşünme Eğilimleri ile Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
2019
Dergi:  
Eğitim Kuram ve Uygulama Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Öğretmen adaylarının yansıtıcı düşünme eğilimi içinde olmaları onların etkili birer öğretmen olmalarını sağlayacaktır. Öğretmen adaylarının sahip olduğu kişisel özelliklerin mesleğe yönelik tutumları ile ilişkili olduğu yapılan çalışmalarla tespit edilmiştir. Bu araştırmada, okul öncesi öğretmen adaylarının yansıtıcı düşünme eğilimleri ile öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca, okul öncesi öğretmen adaylarının yansıtıcı düşünme eğilimleri ve öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları demografik özelliklerine (cinsiyet, yaş, mezun olunan lise türü, sınıf düzeyi, öğretmenlik uygulaması deneyimi) göre farklılaşıp farklılaşmadığının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada, okul öncesi öğretmen adaylarının yansıtıcı düşünme eğilimleri ve öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2017-2018 eğitim ve öğretim yılında İstanbul ili, Marmara Üniversitesi Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı’nda öğrenim görmekte olan 1., 2., 3. ve 4. Sınıf toplam 176 okul öncesi öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak okul öncesi öğretmen adaylarının demografik bilgilerine ulaşmak amacıyla “Kişisel Bilgi Formu”, öğretmen adaylarının yansıtıcı düşünme eğilimlerini belirlemek amacıyla “Öğretmen ve Öğretmen Adayları İçin Yansıtıcı Düşünme Eğilimi Ölçeği” ve öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarını belirlemek amacıyla “Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutum Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, okul öncesi öğretmen adaylarının yansıtıcı düşünme eğilimleri ile öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları cinsiyet, yaş ve sınıf düzeyi değişkenine göre anlamlı farklılık gösterirken öğretmenlik uygulaması deneyimine göre farklılaşma tespit edilmemiştir. Öğretmen adaylarının yansıtıcı düşünme eğilimleri lise türüne göre farklılık göstermezken mesleğe yönelik tutumları lise türüne göre anlamlı farklılık göstermektedir. Son olarak okul öncesi öğretmen adaylarının yansıtıcı düşünme eğilimleri ile öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları arasında yüksek düzeyde, pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Review Of The Relationship Between The Reflective Thinking Trends Of Pre-school Teachers and The Attitudes Towards The Teaching Profession
2019
Yazar:  
Özet:

The teaching candidates tend to be reflective thinking will make them an effective teacher. The study has been identified by the personal characteristics that the teacher candidates have related to their attitudes towards the profession. This study aims to explore the relationship between the reflective thinking tendencies of pre-school teachers and their attitudes towards the teaching profession. It is also intended to study whether the reflective thinking trends and attitudes of pre-school teachers towards the teaching profession differ according to their demographic characteristics (gender, age, high school type, class level, teaching practice experience). In this study, a scanning model was used to study the relationship between the reflective thinking trends of pre-school teacher candidates and their attitudes towards the teaching profession. The research study group, in the 2017-2018 educational and teaching year of Istanbul, Marmara University Pre-School Education Anabolic Department, which is studying 1., 2., 3. and 4. The class consists of a total of 176 pre-school teachers candidates. In the research, the "Personal Information Form" was used in order to access the demographic information of pre-school teacher candidates as data collection tools, the "Reflective Thinking Trend Scale for Teachers and Teachers candidates" in order to determine the reflective thinking trends of teachers candidates, and the "Reflective Thinking Trend Scale for Teachers and Teachers candidates" in order to determine their attitudes towards the teaching profession. The study found that pre-school teacher candidates’ reflective thinking tendencies and attitudes towards the teaching profession significantly vary according to the variable of gender, age and class level, while teaching practice experience did not differentiate. Teacher candidates’ reflective thinking tendencies don’t differ according to the type of high school, while their attitudes towards the profession differ significantly according to the type of high school. Finally, it has been found that there is a high-level, positive and meaningful relationship between the reflective thinking trends of the pre-school teacher candidates and their attitudes towards the teaching profession.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Eğitim Kuram ve Uygulama Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 243
Atıf : 2.013
2023 Impact/Etki : 0.056
Eğitim Kuram ve Uygulama Araştırmaları Dergisi