Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 17
 Görüntüleme 47
 İndirme 25
Cumhuri̇yet Donemi̇nde Turki̇ye’ni̇n Arazi̇ Bolunusu ve Tarim Alanlarindaki̇ Degi̇smeler
2004
Dergi:  
Coğrafi Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Cumhuriyetin ilk yıllarından günümüze Türkiye’deki arazi bölünüşü ve tarım alanlarındaki değişimin incelendiği bu makalede; öncelikle Türkiye arazi bölünüşündeki değişim ele alınmış daha sonra ekili, dikili ve nadas alanları olarak tasnif edilen tarım alanlarının nasıl bir değişim sürecinde olduğu ortaya konulmaya çalışılmış ve bir takım sonuçlara ulaşılmıştır. Çalışmada Devlet İstatistik Enstitüsünün çıkarmış olduğu tarım istatistikleri temel alınmıştır. Ancak Cumhuriyetin ilk yıllarından günümüze kadar aynı ayrıntılara sahip tarımsal istatistikler bulunmadığı için sadece 1935 ve 2001 yılı değerleri kullanılabilmiştir. Analiz sonuçları haritalar tablolar ve grafiklerde gösterilmiştir. 1949 yılında Türkiye topraklarının %20’si tarım alanlarına, %50’si çayır ve mera alanlarına, %13’ü orman alanlarına % 17’si ise diğer alanlara ayrılırken; 2000 yılında %34’ü tarım, %22’si çayır ve mera, %26’sı orman, %18’i diğer alanlara ayrılmıştır. Yarım yüzyıllık dönem içerisinde yeni tarım alanları kazanmak amacıyla, aslında tarım için çok uygun olmayan orman, çayır ve mera alanlarında gerileme meydana gelmiştir. Türkiye ekonomisi içerisinde tarım, zamanla yerini diğer ekonomik sektörlere bırakmaya başlamıştır. Ancak, nüfusun büyük bir bölümü geçimini hala tarım sektöründen sağlamaya devam etmektedir.Kırdan kente göçün yoğun olarak yaşandığı Türkiye’de, tarımsal gelişme için atılacak ilk adım, kır kesiminde yaşayan nüfusun refah seviyesini yükselterek, kırdan göçün engellenmesi olmalıdır. Arazi bölünüşüne uygun arazi kullanımının olup olmadığının bilinmesi, tarıma yapılacak yatırımların ve uygulanacak tarım politikaları açısından önemlidir

Anahtar Kelimeler:

The Developments, At The Land Division and Agricultural Land Of Turkey In Republic Period
2004
Yazar:  
Özet:

From the first years of republic to present, Land division and changes in agricultural land in Turkey have been invesligaled by our article. Before all else changes in Turkey’s land division are taken up. Then it is put forth how agricultural lands classified as sown, planted and fallowing land have experienced change process. In this study, Agricultural Statistics of Republic of Turkey, Prime Ministry State Institute of Statistics were taken base. On the other hand, because of the lack of same detail statistical data from the beginning of Republic to now, agricultural statistics belong to 1935 and 2001 were analyzed. Results of analysis were shown on the maps, tables and graphics. In 1949, 20 per cent of Turkish land was set aside for agricultural lands, 50 per cent for meadow and postural land, 13 per cent for forest and 18 per cent for other lands. But of the Turkish land in 2000, 34 per cent has been allotted to agriculture, 22 per cent to meadow and posture, 26 per cent to forest and 18 per cent to other lands. Especially, forest, meadow and postural lands, which are not even suitable for farming, have experienced some decline in the favor for agricultural land. While agriculture has given its place to the other economic sectors in Turkish economy, it has, all the time, maintained its importance and has been still providing for living of bulk of population in Turkey. For agricultural development, it should be first step to stop immigration from rural area to urban area by means of increasing prosperity of the rural population. It is important to know that the agricultural areas are used appropriate to agricultural land classification or not for agricultural investments and agricultural policies

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Coğrafi Bilimler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 267
Atıf : 2.553
2023 Impact/Etki : 0.333
Coğrafi Bilimler Dergisi