Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 90
 İndirme 44
Ali B. Osman Siracüddin El-ûşî’nin Yaşadığı Xıı. Yüzyıl Türk Coğrafyasında Türk Din Mûsikîsi’nin Gelişimi
2018
Dergi:  
OŞ DEVLET ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ İLMİ DERGİSİ
Yazar:  
Özet:

Mâverâünnehir, Ceyhun (Amu Derya), Seyhun (Sırd Derya) nehirlerinin arasında kalan Semerkand, Fergana, Nesef, Buhara ve Oş (Ûş) gibi önemli kültür merkezlerini barındıran ünlü Türk havzasıdır. Bölge ilk çağlardan itibaren Türk ve İranlılara ev sahipliği yapmıştır. Asya Hun İmparatorluğu, Göktürk İmparatorluğu, Uygur İmparatorluğu, Karahanlı Devleti, Gazneli Devleti gibi büyük devletlere hayat veren verimli topraklara sahiptir. Mâverâünnehir’de öne çıkan kültür şehri Semarkand ise, tarihî süreç içinde İslam düşüncesinin önemli bilim merkezi haline gelmiştir. Kelam, fıkıh, hadis ve tefsir gibi çeşitli alanlarda yaptığı eğitim çalışmaları ile dikkatleri üzerinde toplamıştır. Mâverâünnehir’de yetişen meşhur âlimlerden birisi de Fakih, muhaddis, kelamcı (mütekellim), edip ve şâir Siracüddîn Ali b. Osman el-Ûşî’dir. Nisbesinden de anlaşılacağı üzere, Fergana vadisinde bugün Kırgızistan toprakları içinde bulunan Oş (Ûş) şehrinde dünyaya gelmiştir. Fıkıhta Hanefîliğin, itikadda Mâtürîdîliğin önemli temsilcilerindendir. Yazılı kaynaklarda, Ûşî’nin mûsikî ile ilgilendiğine ve bu alanda çalışma yaptığına dair henüz herhangi bir bilgi ve belgeye rastlanmamıştır. Ancak edebî kişiliği ve şiirle ilgilendiğini, çok az da olsa şiirler yazdığını biliyoruz. Bu tebliğimizin amacı; başta Kırgızistan bölgesi olmak üzere Mâverâünnehir bölgesini kapsayan XII. Yüzyıl Türk havzasına ait mûsikîye dair çalışmaları ve gelişmeleri inceleyerek aktarmaya çalışmak, Ûşî’nin yaşadığı dönemde XII. yüzyıl Türk coğrafyasının kültürel ve sanatsal bakımdan ve Dinî Mûsikî alanında ne tür faaliyetlere sahne olduğuna ilişkin asgarî sonuçlara ulaşabilmektir.

Anahtar Kelimeler:

Ali B. Osman Siracuddin Al-ushî Was Living In The Xii. The Development Of The Turkish Religion In The Turkish Geography Of The Century
2018
Yazar:  
Özet:

Mâverâünnehir, Ceyhun (Amu Derya), Seyhun (Sird Derya) is the famous Turkish basin that houses important cultural centers such as Semerkand, Fergana, Nesef, Buhara and Oş (Uş). The region has been home to Turks and Iranians from the early ages. The Asian Hun Empire, the Göktürk Empire, the Uighur Empire, the Karahanlı State, the Gazneli State have productive lands that give life to the great states. The cultural city of Semarkand, which stands out in Mâverâünnehir, has become the important scientific center of Islamic thought in the historical process. He has gathered his attention on his educational work in various fields such as Kelam, Fıkıh, Hadith and Tefsir. One of the famous allies that grows in Mâverâünnehir is Fakih, Muhaddis, Kelamcı (Mütekellim) and Shâir Siracuddin Ali B. Osman al-Ushî. As it is clear from the relative, he was born in the valley of Fergana today in the city of Oş (Uş), which is located in Kyrgyzstan. He is one of the greatest representatives of the worship of the worship. There is no information and no document in the Scriptures that Ushi is concerned with the Musk and that he works in this field. But we know that he is interested in literary personality and poetry, and that he writes very few poems. The purpose of this message is to cover the XII Mâverâünnehir region, primarily the Kyrgyz region. To try to transfer by studying the works and developments of the music of the Turkish basin of the century, in the period in which Ushî lived XII. It is to be able to the minimum results of the century Turkish geography in cultural and artistic terms and what kind of activities are on the stage in the religious music field.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
OŞ DEVLET ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ İLMİ DERGİSİ

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 300
Atıf : 4
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini