Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 100
 İndirme 51
Ali B. Osman Siracüddin El-ûşî’nin Hadisçiliği ve Hadis Bilimindeki Yeri
2018
Dergi:  
OŞ DEVLET ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ İLMİ DERGİSİ
Yazar:  
Özet:

Bu bildiride, el-Ûşî’nin (ö. 575/1179) hadisçiliği ve hadis ilmine katkıları, 100 konudan oluşan ve her konunun alt başlığında 10’ar hadîs bulunan, 15 kaynaktan senedleri atılarak derlenmek sûretiyle her birine birer rumûz verilerek kaynakları gösterilen, 1000 hadislik Nisâbü’l-Ahbâr li-Tezkiret’il-Ahyâr’ adlı eseri özelinde ele alınacaktır. Ûşî’nin bu eseri, derlemecilik devri hadîs mecmualarının kaleme alınma ve metodlarını anlamaya katkı sunacağı için önem arzetmektedir. Böylelikle, derleme dönemi hadis literatürünün içinde vucûd bulduğu tarihsel bağlamı değerlendirme imkanı doğacaktır. Özetle, Ûşî’nin Nisâbü’l-Ahbar adlı eseri, derlemecilik devri olarak nitelendirdiğimiz ve ilk örneklerine hicrî V. asrın başlarında rastladığımız metinli hadis mecmualarının kendine has özellikleri olan örneklerinden birini oluşturmaktadır. Hicrî beşinci asrın başlarında metinli hadîs mecmûaları üzerinde yapılan çalışmaların, ilk asırlarda kaleme alınanlardan amaç bakımınından farklılık arz ettiği herkesçe malumdur. Zira, Derlemecilik Devri eserleri’nin amacı; hadis rivâyet sisteminin esâslarına uygun olarak, sadece hadis râvilerinden senedleriyle hadîsleri almak değil, aksine söz konusu malzemeyi işlemek, ona kullanım rahatlığı sağlamak, pratik değer kazandırmak ve ondan yararlanmayı sağlamaktır. Ûşî’nin adı geçen eseri özelinde hem hadisçiliği hem de hadis bilimine katkıları örnekleri ve etkileriyle ele alınacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Null
2018
Yazar:  
0
2018
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
OŞ DEVLET ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ İLMİ DERGİSİ

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 300
Atıf : 4
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini