Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 82
 İndirme 37
Siracüddin Ali b. Osman el-Ûşî’nin (ö. 575/1179) Yaşadığı Coğrafya: Mâverâünnehir Bölgesi
2018
Dergi:  
OŞ DEVLET ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ İLMİ DERGİSİ
Yazar:  
Özet:

Bir âlimin yetişmesi şüphesiz doğup büyüdüğü ortamın şartlarıyla çok yakından ilişkilidir. Bu bağlamda, Siracüddin Ali b. Osman el-Ûşî’nin (ö. 575/1179) yaşadığı coğrafyalardan Mâverâünnehir’in özellikle XI. ve XII. yüzyıllar siyasî, dinî ve ilmî şartları hakkındaki bilgilere odaklanmak, onun hayatının tarihî gerçekliklere uygun olarak bilinmesini ve ilmî birikimini iyi bir şekilde anlamaya yardımcı olacaktır. Söz konusu önemden hareketle, Ceyhun nehrinin kuzey ve doğusundaki bölge olan Mâverâünnehir’de mezkur yüzyıllarda yaşanan hayatın temel özelliklerinin, Ûşî’nin zihin dünyasına ve eserlerine etkisi üzerinde durulacaktır. Bunun yapılabilmesi için Mâverâünnehir’in öncelikle coğrafya olarak hangi kültür havzalarını kapsadığına bakılacaktır. Yapılan bir ön araştırmaya göre burasının İstahrî’ye göre Buhara, Semerkant, Soğd toprakları, Üşrûsene (Uşrusana), Şâş (Taşkent), Fergana, Keş (Kiş), Nesef (Nahşeb), Sagāniyân (Çagāniyân), Huttal (Huttalân), Tirmiz, Guvâziyân, Ahsîkes, Hârizm, Fârâb, İsbîcâb, Talas, Îlak ve Hucend’i kapsadığı tespit edilmektedir. Dolayısıyla bildiride Ûşî’nin doğduğu yüzyılın yakın arka planına ve yaşadığı yüzyılın başta Buhara ve Semerkant kültür havzaları olmak üzere genel olarak Mâverâünnehir bölgesine odaklanılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

null
2018
Yazar:  
0
2018
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
OŞ DEVLET ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ İLMİ DERGİSİ

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 300
Atıf : 4
OŞ DEVLET ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ İLMİ DERGİSİ