Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 109
 İndirme 31
Yabancılara Türkçe Öğretiminde Kullanılan Ders Kitaplarında Terim Öğretimi
2020
Dergi:  
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı yabancılara Türkçe öğretiminde kullanılan ders kitaplarındaki terim öğretimini görmek ve bu yolla öğrenicilerin günlük yaşamlarında hedef dilde maruz kalacakları kavramları karşılayan terimlere ne kadar yer verildiğini belirlemektir. Üç yayın seti kapsamında ele alınan ders kitaplarının terimler açısından karşılaştırılması en verimli ve etkili terim öğretimini gerçekleştiren yayın setinin ortaya konması açısından yol gösterici olacaktır. Araştırmanın veri kaynağını yabancılara Türkçe öğretimi için hazırlanan Yedi İklim, Yeni Hitit, Gazi Yabancılar İçin Türkçe öğretim setlerini oluşturan on dört ders kitabı oluşturmaktadır. Yedi İklim A1-A2-B1-B2-C1-C2, Yeni Hitit 1 (A1-A2), 2 (B1), 3 (B2-C1), Gazi Yabancılar İçin Türkçe A1-A2-B1-B2-C1 ders kitaplarında metinlerde ve metin dışında yer alan terimler doküman incelemesi yöntemiyle analiz edilmiştir. Elde edilen terimler uzmanlık alanları doğrultusunda sınıflandırılmıştır. Böylece ana dili öğretimde kazandırılması hedeflenen ve genel dil öğretiminde kullanılan ders kitaplarıyla öğrenciye aktarılmaya çalışılan terimler belirlenmiş ve farklı yayınlara ait üç öğretim seti karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak en fazla terimin yer aldığı yayın seti Yedi iklim Yabancılar İçin Türkçe’dir. Yine en fazla terimin yer aldığı düzeyler Yedi İklim setinde C2, Yeni Hitit setinde B1, Gazi Yabancılar İçin Türkçede C1 olarak belirlenmiştir. Bahsi geçen bu üç setin terimler bağlamında değerlendirilmesi sonucunda hem nicel hem de nitel olarak farklılık gösterdikleri ortadadır.

Anahtar Kelimeler:

External Teaching In The Turkish Language Lessons
2020
Yazar:  
Özet:

The purpose of this research is to see the term teaching in the curricula used in Turkish teaching to foreigners and to determine how much the term is given to the concepts that will be exposed to in the target language in their daily lives. The comparison of the curriculum books discussed within the three set of publications in terms of terms will be a guide in terms of the establishment of the publication set that performs the most efficient and effective term teaching. The data source of the study is fourteen curriculum books that make up the Seven Climate, New Hit, Turkish teaching sets for Aliens in Gazi, prepared for Turkish teaching to foreigners. Seven Climate A1-A2-B1-B2-C1-C2, New Hits 1 (A1-A2), 2 (B1), 3 (B2-C1), Turkish Foreigners A1-A2-B1-B2-C1 curriculum books in texts and out of texts are analyzed by the method of document study. The terms obtained are classified according to the fields of expertise. Thus, the terms that are intended to be transmitted to the student with the curriculum books used in the teaching of the main language and used in the teaching of the general language have been determined and evaluated by comparing the three curriculum sets of different publications. As a result, the broadcast set with the most terms is Seven Climate Foreigners for Turkey. The highest levels in which the term is included are set as C2 in the Seven Climate Set, B1 in the New Hit Set, C1 in the Turkish for Gazi Foreigners. These three sets are considered in the context of terms as a result of the differences in both quantity and quality.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 890
Atıf : 7.031
2023 Impact/Etki : 0.418
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi