Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 29
Türkçe Fıkıh Usûlü Eserleri ve Merhum Ahmed Davudoğlu’nun Usûl-i Fıkıh Dersleri
2023
Dergi:  
Mîzânü’l-Hak: İslami İlimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Müslümanlar tarih boyunca her ilimde usûl bahsine önem vermişler ve bunu yazdıkları eserlerle de ortaya koymuşlardır. Usûl özellikle şer’i hükmün tespiti noktasında fıkıh ilmi için vazgeçilmezdir. Fıkıh usulüne dair telif edilen eserler İslam’ın ilk asırlarından beri çoğunlukla Arapça olarak yazılmış ve bunların tespiti için de bazı çalışmalar yapılmıştır. Zira usul-i fıkhın konusu ve tatbik alanı olan kaynakların dili Arapça’dır. Bununla beraber diğer dillerde ve özellikle Türkçe olarak kaleme alınan usul kitapları da bulunmaktadır. Ancak bunlara dair kapsamlı bir çalışmanın mevcut olmadığı görülmektedir. Bu makalenin birinci kısmında söz konusu eserlerin tespiti ve haklarında genel bilgilere yer verilmekte, ikinci kısmında ise son devrin âlimlerinden merhum Ahmed Davudoğlu’nun Usûl-i Fıkıh Dersleri adlı kitabının Türkçe usul yazımı bakımından yeri belirlenmeye çalışılmaktadır. Merhumun adı geçen eseri altmışlı yıllarda Yüksek İslam Enstitüsü’nde ders kitabı olmak üzere hazırlanmış ve tedris edilmiştir. Bu makale Davudoğlu Hoca’nın kendisinden önce yazılan Türkçe fıkıh usûlü çalışmaları üzerine genel bir araştırma ve adı geçen eser üzerine bir incelemeden oluşmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Mîzânü’l-Hak: İslami İlimler Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 245
Atıf : 140
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini