Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
 İndirme 4
Evlenme Süreci Bağlamında Ortaçağ Türk Töresi ve İslam Aile Hukuku Karşılaştırması
2021
Dergi:  
Gelecek Vizyonlar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Töre (örf ve adet); yazılı hukuk kurallarının olmadığı dönem ve toplumlarda toplumsal hayatı düzenleyen, toplum tarafından benimsenmiş ve davranış şekline dönüşmüş kurallardır. Bir toplumu incelemek, tanımak ve analiz etmek için o toplumun örf ve adetlerini, kültürünü incelemek gerekir. Toplumların hayata bakış açılarını, düşünce dünyalarını ve yaşam şartlarını yansıtan örf ve adetler bir bakıma toplumların yansımasıdır. Toplumun en küçük sosyal birimi olan ailenin kurulması, çok eski zamanlardan bu yana birçok gelenek ve göreneğin gözlemlendiği tören ve merasimler olarak ön plana çıkmıştır. Modernleşen dünya ile birlikte birçok örf ve adet unutulmaya başlamışken evlilik sürecindeki örf ve adetler halen yaşatılmaktadır. Türkler Orta Asya’da yaşamış ve tarihsel süreç içinde Anadolu Bölgesi’ne göç etmiş bir halk topluluğudur. Göçebe bir yaşam kültürüne sahip olan Türklerle ilgili kaynak sayısı çok azdır. Bunun nedeni o dönemde sözlü anlatıma değer verilmesi ve devamlı hareket halinde olan bir yaşam tarzıdır. Ayrıca yazı için gerekli araç ve gereçlerin temininin güçlüğü, insanların gündelik hayatlarını kolaylaştıran araç ve gereçlere önem vermesi de en önemli nedenlerdendir. Ancak o dönemden günümüze gelen eserler az da olsa Türk töresi ve o dönem hakkında fikir edinmemizi sağlayacak ve günümüze ışık tutacak niteliktedir. İslamiyet, M.S 6.yüzyılda Arabistan yarımadasında ortaya çıkmış, söylemi tüm dünyayı kapsayan bünyesinde itikadi, ameli ve ahlaki hükümler bulunduran semavi bir dindir. Allah’ın gönderdiği rehber kitap ve o kitabı insanlara öğreten peygamberin davranışlarıyla şekillenmiştir. Allah(c.c)’ın ifadesiyle ‘‘en güzel örnek’’ olarak yaşayan peygamber; hükümleri insanlara anlatmış, uygulamış ve anlaşılamayan kısımları netleştirmiştir. İslam dini, muhatabının hem bu dünyadaki yaşamını hem de bu dünyadan sonraki yaşamını düzenlemek amacındadır. Bu bağlamda kuralları ve hükümleri oluşmuş, her dönem güncel meseleler üzerinden yenilenerek günümüze kadar gelmiştir. Bu çalışmada, iki kültürün toplumun temeli sayılan aile kurumuna bakış açıları incelenmiş, Türk töresi ve İslam hukukunun hem törensel anlamda hem hukuksal anlamda aile kurma ve evlilik hususundaki hüküm ve kuralları araştırılmış ve iki hukuk sisteminin benzerlikleri ve farklılıkları karşılaştırılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Comparison Of Medieval Turkish Ceremony and Islamic Family Law In The Context Of Marriage Process
2021
Yazar:  
Özet:

The rules (orphs and orders) are the rules that regulate the social life in the period and in the societies without written law rules, adopted by the society and converted into a form of behavior. In order to study, recognize and analyze a society, it is necessary to study the nature and culture of that society. In some ways, the arms and acts that reflect the views of societies on life, the worlds of thought and the conditions of life are the reflection of societies. The establishment of the family, the smallest social unit of society, has come to the forefront since very ancient times as ceremonies and ceremonies where many traditions and patterns are observed. With the modern world, many arms and memories have begun to be forgotten while arms and memories in the marriage process are still living. The Turkish people have lived in Central Asia and have migrated to the Anatolian region in the historic process. The number of sources related to the Turkish people who have an immigrant life culture is very small. This is due to the value of the verbal narrative in that period and a lifestyle that is constantly moving. In addition, the difficulty of providing the necessary tools and tools for writing is one of the most important reasons that people pay attention to the tools and tools that make their daily lives easier. But the works that come from that period to the present day will make it possible for us to get an idea about the Turkish ceremony and that period and will keep light to the present day. Islamism, which appeared in the 6th century BC in the Arab Peninsula, is a semavian religion that has religious, practical and moral provisions within the speech that covers the whole world. The guidance of God is formed by the behavior of the Prophet who taught people the Book and the Book. The Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) is the best of all, and the best of all, and the best of all, and the best of all. The Islamic religion is intended to organize both his life in this world and his life after this world. In this context, the rules and regulations have been formed, and every period has been renewed through current matters until today. In this study, the views of the family institution, which is the foundation of the society of two cultures, and the provisions and rules of the Turkish ceremony and Islamic law, both in the ceremonial and legal sense, regarding the establishment of family and marriage, and compared the similarities and differences of the two legal systems.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Gelecek Vizyonlar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 96
Atıf : 22
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini