Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 2
Prangos Heyniae H. Duman & M. F. Watson Ekstreleri̇ni̇n Hepg2 Hucreleri̇ndeki̇ Si̇totoksi̇k ve Apoptoti̇k Etki̇leri̇ni̇n Arastirilmasi
2024
Dergi:  
Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı Prangos Heyniae H. Duman & M. F. Watson kök ekstrelerinin insan karaciğer kanseri hücrelerindeki antikanser potansiyellerini araştırmak ve ekstre ile indüklenen sitotoksisitede rol oynayan moleküler mekanizmaları değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: P. heyniae kök ekstrelerin HepG2 hücrelerinin canlılığına olan olası etkilerini araştırmak amacıyla hücreler kloroform, n-hekzan ya da metanol ekstreleri ile inkübe edildi. MTT testi ile IC50 değerlerinin belirlenmesi sonrası, selektivite indeksleri nedeniyle n-hekzan ve metanol ekstreleri ile çalışmaya devam edilmedi. Yapı-biyolojik aktivite ilişkisini kurabilmek amacıyla kloroform ekstresinin kimyasal karakterizasyonu HPLC analizi ile gerçekleştirildi. Kloroform ekstresinin mitokondriyal membran potansiyeli ve kaspaz-3 aktivasyonu üzerindeki etkileri ileri deneylerle araştırıldı. Ayrıca, sitotoksisitede rol oynayan hücre ölüm yolunun belirlenmesi amacıyla selektif inhibitörler varlığında hücre canlılığı ölçüldü. Sonuç ve Tartışma: Kloroform ekstresi, HepG2 hücrelerinde canlılığın güçlü ve selektif inhibisyonuna neden oldu. Benzer sitotoksik etki n-hekzan ya da metanol ekstreleri ile saptanmadı. Kloroform ekstresi tarafından indüklenen sitotoksisite pan-kaspaz apoptoz inhibitörü varlığında önlendi. Ayrıca, HepG2 hücrelerinin kloroform ekstresi ile inkübasyonu, mitokondriyal membran potansiyelinde hasara ve kaspaz-3 aktivasyonuna neden oldu. Kloroform ekstresinin ana bileşenleri olarak oxypeucedanin, isoimperatorin ve osthole tespit edildi. Bu sonuçlar, kloroform ekstresindeki kumarin ve furanokumarin türevlerinin antikanser etki mekanizmasında apoptozun rol oynayabileceğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

Investigation Of Cytotoxic and Apoptotic Effects Of Prangos Heyniae H. Duman & M. F. Watson Extracts On Hepg2 Cells
2024
Yazar:  
Özet:

Objective: This study aims to investigate the anticancer potential of Prangos Heyniae H. Duman & M. F. Watson root extracts against human hepatoma cells, and examine the molecular mechanisms potentially involved in extract-induced cytotoxicity. Material and Method: HepG2 cells were treated with chloroform, n-hexane, or methanol extracts from roots of P. heyniae to investigate the possible effects on cell viability. Following the determination of IC50 values by the MTT test, n-hexane, and methanol extracts were excluded because of their selectivity indices. The chemical characterization of chloroform extract was performed by HPLC to understand the chemical composition-bioactivity relationship. Alterations induced by chloroform extract on mitochondrial membrane potential and caspase-3 activation were further investigated. In addition, cell viability was measured in the presence of different selective inhibitors of pathways to define the type of cell death pathway contributing to cytotoxicity. Result and Discussion: Chloroform extract but not n-hexane or methanol extracts led to strong and selective inhibition of cell viability on HepG2 cells. In addition, cytotoxicity increased by chloroform extract was only restored in the presence of a pan-caspase apoptosis inhibitor. Also, treatment of HepG2 cells with chloroform extract impaired mitochondrial membrane potential and led to significant caspase-3 activation. Oxypeucedanin, isoimperatorin, and osthole were detected as the major components of the chloroform extract. These results represent that apoptosis may be involved in the anticancer effect of coumarin and furanocoumarin derivatives in chloroform extract.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 833
Atıf : 486
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini