Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 222
 İndirme 23
 Sesli Dinleme 1
Ayla Çınaroğlu’nun Çocuk Şiirleri’nde Ses Bilgisel ve Biçimbirimsel Yinelemeler
2016
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Ayla Çınaroğlu, çocuk edebiyatı alanında önemli eserler vermiş çağdaş yazarlarımızdandır. Çocuk edebiyatının çeşitli türlerinde eserler veren yazar, genel olarak doğayı ve canlıları işlediği eserlerinde canlı, akıcı ve işlek bir dil kullanmıştır. Bu çalışmada, Ayla Çınaroğlu’nun çocuklar için yazmış olduğu şiirlerde yineleme türlerinden olan, Ses bilgisel ve Biçimbirimsel yinelemeler, bir deyişbilim aracı olarak incelenecektir. Çınaroğlu’nun seçilmiş elli iki şiiri, ses bilgisel ve biçim birimsel yenilemeler açısından incelenmiş ve bu yinelemelerin şiire yüklediği anlamlar ve ses bilgisel yapıların okuyucu üzerindeki etkileri incelenmiştir. Deyişbilim, edebî metinlerin anlamlandırılmasına ve yorumlanmasına büyük ölçüde katkı sağlar. Edebî türler arasında en zor şiir dilini anlamak ve anlamlandırmaktır. Şairin şiirlerini oluştururken ne tür bir dil ve edebî üslup kullandığını ortaya koymak bu çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Bu çalışmada, Prof. Dr. Ünsal Özünlü’nün yazmış olduğu Edebîyatta Dil Kullanımı kitabındaki şiir inceleme metod ve teknikleri temel alınmıştır. Çalışma sonucunda, Çınaroğlu’nun şiirlerinde bir deyişbilim aracı olarak, yinelemelere sıklıkla başvurduğu saptanmıştır. Çocuklar için yazılmış olan edebî metinlerde özellikle şiirlerde ahenk ve ses unsurları önemli bir yer tutmaktadır. Çocuklar için yazılan metinlerde, eğlendirirken, öğretmeyi hedefleyen şair, şiirlerinde, yinelemeleri kullanarak vurgulamak istediği düşünceleri itinayla kurgulamıştır. Buradan hareketle söyleyebiliriz ki şairin şiir dili yinelemelerle zenginleştirilmiştir. Güçlü bir anlatıma ve üslûba sahip olan Çınaroğlu, özellikle çocuklar için yazdığı şiirlerinde bir yandan insanları, doğayı ve tüm canlıları sevmenin önemini vurgularken, diğer yandan, önemli kavram ve değerlerin öğretiminde şiirlerini bir eğitim aracı olarak kullanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 11.913
Atıf : 45.090
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini