User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 223
 Downloands 23
 Audio Listening 1
Ayla Çınaroğlu’nun Çocuk Şiirleri’nde Ses Bilgisel ve Biçimbirimsel Yinelemeler
2016
Journal:  
Turkish Studies
Author:  
Abstract:

Ayla Çınaroğlu, çocuk edebiyatı alanında önemli eserler vermiş çağdaş yazarlarımızdandır. Çocuk edebiyatının çeşitli türlerinde eserler veren yazar, genel olarak doğayı ve canlıları işlediği eserlerinde canlı, akıcı ve işlek bir dil kullanmıştır. Bu çalışmada, Ayla Çınaroğlu’nun çocuklar için yazmış olduğu şiirlerde yineleme türlerinden olan, Ses bilgisel ve Biçimbirimsel yinelemeler, bir deyişbilim aracı olarak incelenecektir. Çınaroğlu’nun seçilmiş elli iki şiiri, ses bilgisel ve biçim birimsel yenilemeler açısından incelenmiş ve bu yinelemelerin şiire yüklediği anlamlar ve ses bilgisel yapıların okuyucu üzerindeki etkileri incelenmiştir. Deyişbilim, edebî metinlerin anlamlandırılmasına ve yorumlanmasına büyük ölçüde katkı sağlar. Edebî türler arasında en zor şiir dilini anlamak ve anlamlandırmaktır. Şairin şiirlerini oluştururken ne tür bir dil ve edebî üslup kullandığını ortaya koymak bu çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Bu çalışmada, Prof. Dr. Ünsal Özünlü’nün yazmış olduğu Edebîyatta Dil Kullanımı kitabındaki şiir inceleme metod ve teknikleri temel alınmıştır. Çalışma sonucunda, Çınaroğlu’nun şiirlerinde bir deyişbilim aracı olarak, yinelemelere sıklıkla başvurduğu saptanmıştır. Çocuklar için yazılmış olan edebî metinlerde özellikle şiirlerde ahenk ve ses unsurları önemli bir yer tutmaktadır. Çocuklar için yazılan metinlerde, eğlendirirken, öğretmeyi hedefleyen şair, şiirlerinde, yinelemeleri kullanarak vurgulamak istediği düşünceleri itinayla kurgulamıştır. Buradan hareketle söyleyebiliriz ki şairin şiir dili yinelemelerle zenginleştirilmiştir. Güçlü bir anlatıma ve üslûba sahip olan Çınaroğlu, özellikle çocuklar için yazdığı şiirlerinde bir yandan insanları, doğayı ve tüm canlıları sevmenin önemini vurgularken, diğer yandan, önemli kavram ve değerlerin öğretiminde şiirlerini bir eğitim aracı olarak kullanmıştır.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles






Turkish Studies

Field :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 11.943
Cite : 45.020
© 2015-2024 Sobiad Citation Index